Nejkrvavější úder za dlouhé roky. Situace v Libanonu směřuje k rozsáhlé válce

Napětí na Blízkém východě roste. Izrael v úterý pokračoval v ostřelovaní cílů teroristického hnutí Hizballáh na území sousedního Libanonu. "Stíhačky nyní dokončily druhou útočnou vlnu, která začala ráno," informovala v úterý po poledni izraelská armáda. Kolik dalších vln se chystá, není jasné.

Útoky mířily na 1 600 cílů spojených s radikálním hnutím. Web Times of Israel uvedl, že šlo hlavně o domy, kde teroristická skupina skladovala munici. Další vlna útoků pak začala krátce před polednem.

Podle libanonského ministerstva zdravotnictví při úderech zemřelo přes 500 lidí. Nejméně dalších více než 1 800 lidí se pak zranilo. Uvádí to katarská televize Al-Džazíra. Portál Independent pak dodává, že jde o nejkrvavější úder na libanonském území od války v roce 2006. Ani Hizballáh se ale nedrží zpátky a na Izrael už vypálil desítky raket.

Masivní útoky přišly krátce poté, co v Libanonu explodovaly tisíce pagerů a vysílaček, z nichž velká část měla patřit právě členům Hizballáhu. Palbu si ale obě strany vyměňují už od doby, kdy izraelští vojáci zaútočili na Pásmo Gazy v odvetě za útoky z října 2023.

[chooze:article;value:575278]

Ze světa už zní výzvy k deeskalaci konfliktu. Velké obavy působí nový nárůst násilí například v USA. "K tomu, aby se to celé proměnilo v regionální válku, jsme nejblíže od útoků ze 7. října," řekl CNN jeden ze zdrojů z americké vlády. Ta údajně dělá vše pro to, aby situaci v oblasti uklidnila. Útoky jsou nicméně podle amerických představitelů účinné. "Pravděpodobně to Hizballáh posunulo o 20 let zpátky," nechal se slyšet jeden ze zdrojů.

K deeskalaci už vyzval i americký prezident Joe Biden. "Jsem nadále v kontaktu s mými protějšky.  Pracujeme na zmírnění napětí způsobem, který lidem umožní vrátit se bezpečně domů," prohlásil v pondělí. Spojené státy ale zároveň do oblasti preventivně vyslaly další vojáky.

Kdo se ale k deeskalaci zatím pravděpodobně nechystá, je Izrael. Deník Guardian uvádí, že premiér Benjamin Netanjahu plánuje další vpád jeho vojáků do Gazy.

Izrael v noci na pondělí útočil na Hizballáh. Zničil prý stovky cílů:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.