Depozitář v Pelhřimově staví parta robotů. Jeden nahradí až pět zedníků

Místo zedníků robot, který právě vyzdívá jednu z obvodových stěn depozitáře pelhřimovského muzea. Robot se jmenuje Waltr, stojí 9 milionu a každou cihlu ukládá s přesnosti na jeden milimetr.

"V reálném čase vidíme, které cihly robot ukládá, a zároveň také, kolik procent ze stěny je hotovo, kolik cihel ještě zbývá na palet," popisuje manažer robotického zdění firmy Wienerberger Matěj Jurečka.

[chooze:article;value:574594]

​Vše je předem naprogramované a hlídané různými čidly a lasery. Robota na dálku ovládá jeden z programátorů. "Robot je vybaven 3D LiDAREem, ultrazvukem a dalšími čidly, díky kterým si dokáže najít cihly v prostoru. Díky ultrazvuku si naskenuje celní plochu, uchopí přesně za drážky, nanese zdící pěnu," přiblížil Jurečka.

Na rozsáhlé stavbě pracují roboti hned tři, což je v Česku unikát. Postavit musí celkem skoro 2 000 metrů čtverečních zdiva. Ušetří čas i peníze za skoro všechny zedníky, ti jsou teď potřeba jen na zakládání a dořezy stěn. "Ten robot je až 5x rychlejší, nebo dokáže nahradit až pětičlennou zednickou partu," dodal Jurečka.

"Jak víme, lidé nechtějí dělat, respektive nejsou a toto je ten správný krok," pochvaluje si stavbyvedoucí Luboš Urbánek.

Stavba za 130 milionů korun má být hotova v únoru 2026. Roboti ji mají zkrátit o několik měsíců.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.