Bartoš: Piráti plánují odchod z vlády. Je to podraz, ODS chce koalici s ANO

Konec ve vládě oznámili Piráti na tiskové konferenci nazvané "TK Pirátské strany k vyhození Pirátů z vlády". Podle Bartoše Fiala porušil koaliční smlouvu. Piráti tak čekají, že odvolá i další dva pirátské ministry.

"Vláda ve stávajícím formátu končí," prohlásil ministr Šalomoun (za Piráty). Podle místopředsedkyně Sněmovny Olgy Richterové premiér už fakticky odvolal všechny pirátské ministry. 

"Byl to podraz, který postrádal i základní prvky lidské slušnosti," reagoval na Fialův krok Bartoš. ODS podle něj plánuje v budoucnu složit koalici s hnutím ANO. "Piráti vždycky drželi dohody, jednáme férově a otevřeně," dodal.

[chooze:article;value:575355]

"Bohužel jsem nabyl jistotu, že není schopen tuto digitalizaci manažersky dotáhnout do úspěšného konce, a myslím si, že si ani nepřipouští, v jakém reálném stavu proces digitalizace stavebního řízení je," odůvodnil vyhození vicepremiéra předseda vlády.

Podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka bylo vyhození Pirátů z vlády plánované už dlouho. Neúspěchy při digitalizaci jsou podle něj jen záminkou. "Stavební řízení byl asi příliš velký kousek," podotkl. Tvrdí, že k odvolání Fialu přesvědčili hejtman Martin Kuba, ministr dopravy Martin Kupka, ministr financí Zbyněk Stanjura a místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (všichni ODS). "Bylo mu řečeno, že buď půjdou Piráti, nebo on," tvrdí.

Bartoš vyzve pirátské ministry aby složili funkci. Nechce nás tam, řekl Michálek:

Reakce Fialy

"Chápu rozjitřené emoce. Nechci je dále jitřit. Jsem jen překvapen z toho, jak rozdílně lze jednání mezi čtyřma očima interpretovat," reagoval na tiskovou konferenci Pirátů Fiala. "Dnešní ranní setkání mě definitivně přesvědčilo o tom, že Ivan Bartoš není schopen zjednat nápravu. Proto jsem se rozhodl jednat rychle a neprodlužovat krizi. Radost z toho nemám," dodal.

"Absolutně odmítám řeči o tom, že jsem jednal pod tlakem údajné schůzky, které se měl zúčastnit Martin Kupka, Zbyněk Stanjura, Jan Skopeček, či Martin Kuba. Nikdy se takováto schůzka neuskutečnila," napsal na sociální síti X.

Nového ministra Piráti nenavrhnou

Piráti zároveň požadují, aby se za ně postavilo i hnutí STAN, se kterým do Sněmovny kandidovali. "Měli jsme heslo společně do vlády, společně do opozice," připomněl předseda Pirátů.

Na své tiskové konferenci premiér zdůraznil, že si stále váží dalších dvou pirátských ministrů. Vyzval tak Piráty, aby navrhli nového ministra pro místní rozvoj. To Piráti odpoledne odmítli. 

[chooze:article;value:575343]

Bartoš už kvůli neúspěchu v krajských volbách, ve kterých Piráti získali jen tři mandáty v Plzeňském kraji, skončil v čele strany. Nového předsedu budou Piráti teprve volit.

Vláda se může obejít i bez Pirátů. S nimi v opozici má ve Sněmovně stále většinu se 104 poslanci.

Ještě v úterý ráno Bartoš novinářům po schůzce s Fialou řekl, že odchod z vlády není na stole. "Musíme přidat v rámci vlády," vzkázal. Ještě dopoledne tedy pravděpodobně neznal Fialův záměr.

Na tiskovou konferenci Ivana Bartoše se můžete podívat zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.