Z regálů supermarketu zmizelo zlevněné máslo. Není tam ani kostka, zuří lidé

"Máslo není. V Klatovech ani kostka," postěžovala si na sociální síti jedna uživatelka, která se vypravila do Lidlu pro máslo. To mělo být od pondělí v akci o pět korun levnější. "Buďte ráda, my nakoupili hodně másel a doma jsme zjistili, že barvu má jako margarín a chuť taky jako margarín," reagovala vzápětí na její povzdech jiná žena. 

Podobná situace nastala i v dalších městech. V pondělí ráno jen pár minut po otevření byly v jedné z ostravských prodejen tohoto obchodního řetězce regály, ve kterých bývá obvykle máslo, prázdné. "Ano, v letáku to vypadá dobře, ale skutečnost? V prodejně ani kostka, ale pár šťastlivců má ve vozíku deset až dvacet kousků a pro ostatní není, došlo," postěžovala si jiná rozčílená žena.

[chooze:article;value:573312]

O stejnou zkušenost se podělil na facebooku i zákazník ze Sušice, kde rovněž byla na máslo akce. Místo zboží na zájemce zírala jen cedule "Omlouváme se, máslo není". "A to má tato akce trvat celý týden," pozastavil se nad situací rozzlobený muž.

​V Ústí nad Labem se akce s levnějším máslem také nepovedla. Zákazníkům pak nezbylo, než si ze situace dělat legraci. "Máslo, jaké svět neviděl," reagovali vtipně někteří lidé.

"Krátkodobé vyprodání zásob másla v některých našich prodejnách způsobil problém s logistikou ve spojení s extrémním zájmem ze strany našich zákazníků. Naši kolegové však začali neprodleně pracovat na tom, aby tento výpadek napravili a zákazníci měli opět k dispozici sortiment v celé šíři," sdělila v pondělí TN.cz mluvčí společnosti Lidl Eliška Froschová Stehlíková. 

​​O máslo je nebývalý zájem i proto, že je stále dražší. Jeho cena je v září nejvyšší od začátku letošního roku. Za kilogram už lidé v obchodech zaplatí 247,29 koruny, což v přepočtu na běžnou čtvrtku o 250 gramech činí asi 61,8 koruny. Ve srovnání s lednem tak máslo podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) zdražilo o 18,88 procenta, meziměsíčně o 8,36 procenta a proti loňskému září téměř o čtvrtinu.

Nejde přitom o první podobnou krizi za poslední roky. Před sedmi lety trápily vysoké ceny a nedostatek této pochutiny celou Evropu. Velká Británie a Francie tehdy například podle tamních médií tvrdily, že másla bylo nejméně od druhé světové války.

V Česku se tehdy průměrná cena za 250 gramů másla pohybovala kolem 50 korun. Důvodem byla velká poptávka po mléku, ale i nedostatek potřebných surovin k výrobě másla. 

Konec trápení s hotelovými máslíčky. Jinak už si je nenamažete (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.