Krize ve vládě: Bartoš si klade podmínky. Věci musí fungovat jinak, vzkazuje Fialovi

Po neúspěchu ve volbách Bartoš končí v čele Pirátů a v úterý ho čeká schůzka s premiérem Fialou. Na té se bude jednat o budoucnosti Pirátů ve vládě.

"Půjdu tam se seznamem věcí, které musí fungovat jinak, aby vládní spolupráce dávala smysl i našim voličům," vzkázal na sociální síti X. Fiala dříve avizoval, že má představu, co musí dělat, aby přesvědčil voliče, že plní sliby.

"Chci o tom ale nejprve mluvit s kolegy v ODS, SPOLU a ve vládě. V těchto dnech povedu důležitá jednání o stávající situaci," uvedl na síti X.

[chooze:article;value:575187]

Piráti vyšli z voleb jako poražení. Přišli o 96 mandátů a ve většině krajů se nedostali do zastupitelstev. Podle politologa Jana Herzmanna by ale jejich konec ve vládě znamenal komplikace.

"Myslím si, že i pan premiér Fiala bude chtít, aby ta vláda skončila v prakticky stejném složení, v jakém je teď, minimálně co se zúčastněných politických stran týče," řekl pro TN Live.

V pondělí večer pak předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek zveřejnil na X sedm konkrétních bodů, které chce strana realizovat. Je mezi nimi dokončení digitalizace stavebnictví, podpora bydlení, legalizace konopí, ale i boj proti "oligarchům".

O rezignaci Ivana Bartoše promluvil politolog Jan Herzmann:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.