Dítě po tragickém domácím porodu může dostat otec. Bude se řešit členství v sektě

Domácí porod v sídle sekty v Plasích na Plzeňsku skončil katastrofou. Matka dítěte a zároveň členka sekty po domácím porodu prodělala mozkovou smrt. Zdravotní stav ženy se zhoršil poté, co byla s dítětem spojena pupeční šnůrou dalších 12 hodin po porodu. Členové sekty zavolali záchranku až potom, co se zdravotní stav matky s dítětem zhoršil. 

​Dítě je v tuto chvíli v péči pěstounů, nicméně o slovo se hlásí i otec, který chce dostat potomka do své péče. Případ policie vyšetřuje jako ublížení na zdraví z nedbalosti.

[chooze:article;value:574353]

Opatrovnický soud bude nyní muset zjistit, jakou spojitost má otec s mozkovou smrtí matky dítěte. Je pravděpodobné, že pokud soud vinu neprokáže, musí muž změnit způsob života a sektu opustit. Soud bude zkoumat i otázku, zda matku ke členství v sektě nenutil.

​"Soud bude ve věci opatrovnictví posuzovat, jestli je jeho role opravdu tak ohrožující, aby se rozhodlo o zbavení rodičovské odpovědnosti," uvedl právník Pavel Kolesár na adresu otce. Zároveň doplnil, že v soudní praxi přetrvává názor, že děti by měly vyrůstat u svých biologických rodičů.

[chooze:article;value:573899]

​"Pokud by se prokázalo, že otec matku ke členství v sektě nutil a vystavoval ji riziku, bylo by namístě, aby opatrovnický soud zbavil otce rodičovské odpovědnosti. Jedná se ale o nejkrajnější opatření, proto budou muset soudy k situaci přistupovat velice bedlivě," uvádí Kolesár.

"Zahájili jsme úkony trestního řízení a na případu pracujeme," uvedla mluvčí policie Dagmar Brožová k případu. Zároveň dodala, že jakmile se objeví nové informace, bude policie veřejnost informovat.

O případu jsme informovali v nedávné reportáži (10/9/24): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.