Ministerstvo chce konec ochucených e-cigaret. Odborníci jsou proti

Bílá krabička bez obrázků a žádná příchuť kromě obyčejného tabáku. Tak měly podle vyhlášky, kterou chystá ministerstvo zdravotnictví, od nového roku vypadat elektronické cigarety. Po kritice odborníků se ale plošný zákaz všech příchutí nejspíš konat nebude.

"Původní návrh byl, že by byla pouze tabáková příchuť. My jsme ochotní ke kompromisu, k nějaké variantě. Hlavně chceme, aby se tyto cigarety méně dostávaly mezi ty nejmenší, mladistvé a děti. Takže určité omezení by bylo opravdu potřeba," prohlásil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Meloun, čokoláda nebo žvýkačka. Příchutí jsou dnes na výběr tisíce. Podle ministerstva lákají další lidi ke kouření a oblíbené jsou i mezi dětmi. Plošný zákaz ochucených e-cigaret, takzvaných vaporizérů, by podle odborníků skončil návratem ke klasickým cigaretám.

[chooze:article;value:574851]

​"Dopady na zdraví lidí jsou desetkrát nebo klidně až stokrát menší u těch alternativ klasických cigaret, protože tam není ten dehet, protože je to daleko méně karcinogenní," vyjasnil ředitel Asociace poskytovatelů adiktologických služeb Matěj Hollan.

Podle výrobců si lidé v případě zákazu budou chtít obstarat své oblíbené příchutě třeba na černém trhu. "Samozřejmě padá jakákoliv kontrola nad kvalitou, případně nad obsahem nikotinu," řekl prezident Komory elektronického vapování Robert Hrdlička.

O tom, jak velkou změnu nová vyhláška nakonec přinese, bude ministerstvo v dalších týdnech jednat v rámci připomínkového řízení.

[chooze:poll;value:49e6cd700725c8968c9107cd3a883b82d81cfad5;layout:tn_nova]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.