Češi se po deštích těšili na houbové žně. Lesy jsou prázdné a skrývají navíc nebezpečí

Na podzim zpravidla vrcholí houbařská sezóna, v lesích to tak ale aktuálně příliš nevypadá. I přes nedávné vydatné deště, které minulý týden způsobily na řadě míst v Česku velké záplavy, se houbařská diskuzní fóra hemží příspěvky, kde si houbaři stěžují na malou nadílku.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydává mapu zobrazující pravděpodobnost růstu hub, která slibovala o víkendu příznivé podmínky zejména ve výše položených částech republiky. Zeleně zbarvená je například Vysočina, ale i Šumava, Jeseníky nebo Krkonoše.

​Realita lesů je však odlišná. "V okolí Brna to tento týden bylo velmi špatné. Houby se po deštích ještě nestačily vzpamatovat a sucho, které záplavám předcházelo, tomu rozhodně nepomáhalo. V příštím týdnu to může být lepší, jistě to ale zatím nevíme," řekl redakci TN.cz mykolog Vladimír Antonín.

[chooze:article;value:572541]

​Obecně podle mykologů platí, že houby nejvíce rostou asi deset dní po vydatných deštích, pokud po nich přijde teplé počasí. Deště však na velké částí republiky byly příliš silné. "Zatím to moc příznivě nevypadá, alespoň tady na jižní Moravě. Pro houbaře je navíc mrzuté, že stále platí zákaz vstupu do některých lesů," poznamenal Antonín.

Zákazy vstupu do lesů přišly někde ještě před lijáky. Takový zákaz vydal například městský úřad v Břeclavi. "Lesy jsou podmáčené a vyvracejí se stromy. Pohyb po lesních cestách i v porostech není bezpečný," poznamenal ředitel Lesního závodu Židlochovice, Miroslav Svoboda. Tam zákaz trvá až do 12. října.

Zákazy jsou ale i jinde. Do vojenských lesů na Vyškovsku se nesmí až do 30. listopadu, městský úřad Odry zase zakázal vstup do lesů v okolí až do 14. října.

V Česku rostou nové druhy hub. Raději je ale nesbírejte, radí mykologové (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.