Volby v Česku: Někde klid, jinde létaly dýmovnice

Děje se to při každých volbách a ani letošní nebyly výjimkou. Ve Zlíně muž do volební místnosti vstoupil těsně před ukončením hlasování. Členové komise už nervózně "poklepávali na hodinky". Odvolit ale stihl.

V Českých Budějovicích byla situace obdobná. Tam se ale navíc po uzavření volebních místnosti intenzivně přepočítávaly žluté obálky s hlasy pro volby do senátu. Tři totiž chyběly.

Nakonec se ukázalo, že onu žlutou obálku lidé vhodili navíc ještě do obálky spolu s hlasem do krajského zastupitelstva.

Podle policie byly letošní volby bezproblémové a proběhly bez zásadního narušení. Po zveřejnění průběžných výsledků se ale situace změnila. "Tři motorkáři přijeli před sídlo KSČM a vhodili před vrata několik dýmovnic, asi čtyři nebo pět. Pražští policisté v současné chvíli po motorkářích pátrají," shrnul mluvčí pražských policistů Richard Hrdina.

[chooze:article;value:574921]

​"Za nás je to důsledek antikampaně, která byla v průběhu celých voleb, kdy nám byly strhávány billboardy, postříkávány sprejem a tak dále," řekl mluvčí KSČM a koalice STAČILO! Roman Roun.

Mezi okrsky s nejnižší volební účastí se letos zařadil Chomutov. Například ve Vejprtech k urnám dorazilo necelých 20 procent voličů. Méně lidé volili už jen na povodní zasaženém Jesenicku. Tam zároveň Český statistický úřad eviduje vůbec první sečtený okrsek v Moravském Berouně, který měl výsledky 25 minut po uzavření volebních místností. Naopak jednou z nejvyšších volebních účastí se mohou pochlubit ve Vápovicích na Jihlavsku. Tam možnosti volby využilo 70 procent obyvatel.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.