Češi naletěli falešné sbírce. Peníze vůbec nešly na Ukrajinu, škoda je obrovská

[chooze:gallery;value:37468]

​"Kriminalistům z 1. oddělení hospodářské kriminality Prahy IV se podařilo rozkrýt podvod se sbírkou pod hlavičkou Nadačního fondu JSME LIDÉ v rámci sbírky pro Ukrajinu," informovala v sobotu policejní mluvčí Eva Kropáčová. 

Dobrovolníci podle ní po několik měsíců u obchodních domů a supermarketů v Praze a ve Středočeském kraji vybírali do kasiček peníze na válkou postiženou Ukrajinu. "Vybrané peníze posléze končily v rukách lidí, kteří tento podvod vymysleli a zorganizovali a sami jsou původem z východu. Ti peníze používali pro svoji potřebu, cestovali za ně po světě, ubytovávali se v zahraničí, ale také platili běžné výdaje jako nájem a potraviny," prozradila Kropáčová. 

Kriminalistům se zatím podařilo prokázat škodu ve výši zhruba 1,1 milionu korun. "Nemůžeme ale vyloučit, že škoda může být i mnohonásobně vyšší," dodává mluvčí. 

[chooze:article;value:574769]

Hlavním organizátorem, kterého policie zadržela již minulý týden, je teprve 18letý muž. Ten je nyní podezřelý z trestního činu podvodu a z důvodu velmi vysoké škody mu hrozí až osm let ve vězení. "Kriminalisté zároveň zahájili trestní stíhání jedné právnické osoby, která v tomto podvodu taktéž figurovala. Při provedených domovních prohlídkách se policistům podařilo zajistit finanční hotovost v řádech sta tisíců korun, pokladničky, do kterých peníze vybírali, a mnoho dalších dokumentů," pokračuje Kropáčová. 

Policie v souvislosti s tímto případem varuje občany, aby si dávali pozor, komu dávají své peníze. Pokud vás někdo osloví na ulici, nebojte se po něm požadovat prokázání, že je sbírka řádně zaregistrovaná. Vše si případně můžete ověřit na příslušném krajském úřadě, pražském magistrátu nebo na ministerstvu vnitra. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.