Blíží se státní svátek. Obchody musí zavřít, některé ale mají výjimku

V sobotu 28. září slaví svátek svatý Václav, a navíc na tento den připadá Den české státnosti. Češi při této příležitosti mohou zavítat na některou z připomínkových akcí, větší nákupy ale jen tak nepořídí.

Tento den patří totiž mezi ty vybrané významné dny, během nichž musejí zůstat zavřené obchody nad 200 metrů čtverečních. Nařizuje to zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě z roku 2016. Obchodní řetězce jako jsou Albert, Billa, Globus, Kaufland, Lidl, Penny Market i většina prodejen Tesco tak budou pro zákazníky zavřené.​

[chooze:article;value:574041]

Některé typy prodejen ale mají v tento den výjimku​. Lidé si mohou nakoupit v provozovnách s plochou menší než 200 metrů, nařízení se například netýká ani  míst se zvýšenou koncentrací cestujících, jako jsou letiště nebo nádraží. Otevřené smějí dále zůstat také lékárny, obchody ve zdravotnických zařízeních, čerpací stanice a samozřejmě malé obchody.

Nakoupit lze na státní svátek 28. září i prostřednictvím online obchodů jako Košík.cz nebo Rohlík.cz. Otevřen zůstane také řetězec Makro, který je velkoobchodem pro velkoodběratele, upřesnila firma na své stránce.   

Stejná situace se bude opakovat také o měsíc později, tedy 28. října, kdy oslavíme Den vzniku samostatného československého státu.

Zavřené budou i téměř všechny pobočky České pošty. Podle mluvčího firmy Matyáše Vitíka budou moci využít klienti služby pouze čtyř poboček v hlavním městě (na Chodově, v Troji, na Černém Mostě a v Praze 6 –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Ruzyni) a jedné v Libereckém kraji, konkrétně v Brništi. Jejich pracovní dobu zjistí zákazníci na webu společnosti.  

Den otevřených dveří

Lidé si naopak mohou ve sváteční den prohlídnout objekty, kam se běžně nedostanou. Veřejnost bude moci 28. září navštívit například sídlo vlády, Strakovu akademii. K vidění budou vybrané prostory úřadu, a to především jednací sál vlády, pracovna premiéra, nový i starý tiskový sál a další zajímavá místa této významné budovy. 

Zájemci mohou zavítat také do prostor Nostického paláce, sídla ministerstva kultury. Své brány otevře i budova ministerstva financí, komentované prohlídky přinesou nahlédnutí do zákulisí tohoto úřadu a zajímavých prostor bývalého kláštera řádů bosých karmelitek a anglických panen. 

Na zámku Konopiště jsou na 28. září mimořádně připraveny prohlídky věže Václavky od suterénu po krov, tedy míst, kam se návštěvníci jindy nemají možnost dostat. Zpřístupněné budou například rovněž středověké věže s vyhlídkou po okolí zámku Lemberk nebo rozšířené prohlídky zámku Blatná.

Obchod zavádí neobvyklou novinku. Lidé si při nákupu mohou najít životní lásku (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.