Řeka změnila koryto a odnesla kus pozemku westernového ranče

Kdyby chtěl člověk upravit tok říčky Krounky u obce Doly, těžká technika by tam musela pracovat týdny. Příroda si s tím poradila za několik hodin. Původní koryto Krounky zatarasily popadané a připlavené stromy a rozvodněná řeka si našla jinou cestu. Bohužel přímo přes westernové městečko Western Doly. 

"Kamenitá pláž tady vůbec nebyla, původní řečiště se díky té uměle vytvořené hrázi posunulo o nějakých 30 metrů směrem do našeho pozemku. Následky byly fatální, sebralo nám to tak 1 000 metrů pozemků, břehy jsou podemleté," popsal majitel pozemku Vítězslav Čeliš.

Když voda opadla, tak se krutost přírody ukázala naplno. Voda odplavila odhadem tisíc kubíků zeminy, a tam kde bylo původní koryto, jsou teď desítky tun kamení. Navíc břehy nového koryta nejsou zpevněné, a voda tak bude zeminu odnášet i nadále.

[chooze:article;value:574687]

​"Během několika hodin se ta řeka několikanásobně zvětšila nejen do šířky, ale i průtokem. Člověk by nevěřil, co tou vodou běželo. To byly obrovské klády i malé dřevěné stavby," dodal Čeliš.

"Bagrem, který byl přivolán na místo, byly postupně stromy z koryta řeky vytaženy a následně je dobrovolní hasiči rozřezali," informovala mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Ranč majitelé s přáteli stavěli na vlastní náklady několik let. Pokud bude muset majitel původní tok řeky obnovit, odbagrovat kameny a koryto znovu vyhloubit, přijde ho to na miliony korun. Jak moc se na tom bude podílet stát, je zatím ve hvězdách.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.