Povodně trápí severní Itálii. Stovky lidí musely opustit své domovy

Půl druhého tisíce lidí v severní Itálii strávilo noc na pátek mimo své domovy. Celé ulice jsou pod vodou a déšť neustává. "Senioři, kteří žijí u nás v sousedství, byli pro jistotu evakuováni už včera. Věděli jsme, že se to stane. Teď čekáme, než voda klesne, a pak se pustíme do práce," říká jeden z evakuovaných obyvatel tamního města Faenza.

Silné záplavy sužují celý severoitalský region Emilia-Romagna. Ve městě Boloňa a okolí platí nejvyšší stupeň pohotovosti, ve městě Ravenna se museli evakuovat i pacienti místní nemocnice. Lidé tam přespávali ve školách i sportovních halách.

Úřady tam sice v pátek potvrdily obnovení provozu vysokorychlostních vlaků, regionální vlaky ani autobusy ale nefungují. Stejně tak jsou zavřené i školy.

[chooze:article;value:574569]

"Můžeme doufat, že se v příštích hodinách vyčasí, ale nemáme velká očekávaní. Jsme ve velmi zranitelné oblasti, není tu pořádná infrastruktura, a proto se není čemu divit, že tu živly páchají velké škody," nechal se slyšet ministr civilní ochrany Nello Musumeci.

Navíc, není to tak dlouho, co se místní potýkali s podobnou situací. V květnu minulého roku se totiž více než 20 řek vylilo z koryt. Zemřelo tehdy 13 lidí. Letos zatím nejsou evidovány žádné oběti, záchranné složky nicméně po dvou lidech pátrají.

Šéfka Evropské komise von der Leyenová při čtvrteční návštěvě polské Vratislavi slíbila, že státy postižené povodněmi od Unie dostanou v přepočtu 250 miliard korun, z toho 50 miliard by mělo zamířit do Česka.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.