Nové detaily o tragédii ponorky Titan. Pár dní před osudným dnem měla nehodu

[chooze:gallery;value:32270]

​Vyšetřování imploze ponorky Titan přineslo další děsivé detaily. Podle bývalého vědeckého ředitele společnosti OceanGate Stevena Rosse měla mít ponorka nehodu jen pár dní před osudnou tragédií.

Ponor prý musel být zastaven kvůli závadě způsobené problémy s balastní nádrží, které zapříčinily převrácení ponorky o 45 stupňů tak, že zadní příď směřovala nahoru. Zhruba po hodině se podařilo ponorku dostat na hladinu.

"Pilot ponorky, spoluzakladatel OceanGate Stockton Rush, narazil během poruchy do překážky," citovala ho CNN. "Jeden cestující visel hlavou dolů. Zbylým dvěma se podařilo zaklínit do koncovky přídě," popsal.

[chooze:article;value:568563]

​Nikdo z cestujících naštěstí nebyl zraněn, zda ale firma následně provedla bezpečnostní kontrolu ponorky, se neví. Podle Roba McCalluma, který vedl několik ponorů Titanu, byla ale "tragédie nevyhnutelná".

Společnost Ocean Gate prý ignorovala všechny signály značící to, že ponorka není bezpečná. "Odmítli naslouchat a varování jednoduše zavrhli," řekl deníku The Sun. Sám prý varoval vedení společnosti a údajně nebyl jediný.

Na nedokonalosti měl upozornit i bývalý ředitel námořních operací OceanGate David Lochridge. Podle něj dělala společnost "ráda věci levně" a jejím jediným cílem bylo "vydělávat peníze". V roce 2018 byl vyhozen poté, co se pokoušel na bezpečností nedostatky upozornit. Označovat ho měli za "výtržníka".

Zkáza ponorky Titan. Poslední zprávy z paluby i první záběry trosek:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.