Klimatolog: Nejvíc emisí tvoří energetika. Státy musí přijít s jasnými pravidly

"My se snažíme pomáhat firmám, které jsou na cestě k udržitelnosti, aby jim to šlo lépe a rychleji, aby měly nějakého partnera, který jim pomáhá. Takže v současné chvíli máme nějakých 30 firem, které jsou velmi odhodlané a motivované posouvat se dále k tomu udržitelnému fungování," popsala Stachová fungování platformy Business Leaders Forum.

Změna ve vztahu ke klimatické změně se podle Přibyly projeví sníženou produkcí skleníkových plynů. "Největším sektorem, který vypouští emise skleníkových plynů, je energetika. To znamená, uhelné elektrárny. Uhelné doly jsou ohromné díry v zemi, ze kterých do uhelné elektrárny jezdí denně vlaky uhlí. Takže pálíme ohromná množství hnědého uhlí, abychom si vyráběli elektřinu," řekl.

[chooze:article;value:570818]

"Zhruba třetina čistých emisí skleníkových plynů je výroba elektřiny a tepla. Druhá třetina jsou průmyslové výroby, kde nejvíce emisí vychází z výroby oceli a výroby cementu," pokračoval. "Další sektor je doprava, která tvoří asi 16 % emisí a další sektor jsou budovy," dodal s tím, že právě ty se nejvíce dotýkají lidí a budou vyžadovat specifický přístup.

"Sektor, který se tváří, že je všechno v pořádku, ale já vidím obrovský problém, je textilní průmysl. Tam je obrovský problém v celém řetězci od výroby, která je neetická, pak je tam doprava, kde se dopravuje obrovské množství textilu přes oceán. A pak je tam samozřejmě ten prodej, kde je to textil fast fashion, který si vezmeme párkrát, vyhodíme a miliardy tun oblečení končí na skládkách," doplnila Stachová.

[chooze:article;value:557087]

Podle Přibyly ale nebude stačit iniciativa firem. "Státy nastavují pravidla pro to, jak jednotlivé firmy mohou podnikat a hospodařit. A je potřeba, aby ta pravidla byla nastavena transparentně, předvídatelně a stabilně. Pokud tohle není, pokud stát neříká dopředu na nějakou dostatečně dlouhou dobu, jakým způsobem se bude chovat, jak bude nastavovat ta pravidla tržní hry, tak firmy se těžko rozhodují," vysvětlil.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.