Izrael zasypal Libanon raketami. Bombardovat bude i přes varování spojenců

Více než stovku cílů v Libanonu zasáhl v noci na pátek Izrael. Bombardování začalo po dvou incidentech, kdy tisícovkám lidí v Libanonu explodovaly pagery a vysílačky. Výsledkem bylo přes tři tisíce zraněných a 37 mrtvých. Teroristické hnutí Hizballáh z útoku viní Izrael, ten se k němu ale zatím nevyjádřil.

Masivní ostřelování Libanonu cílilo podle Izraele především na raketové systémy. Ty měly být údajně připravené k útoku na Izrael, mělo se tak jednat o preventivní úder. Bombardování trvalo zhruba dvě hodiny, píše agentura Reuters.

Úder v noci na pátek byl podle libanonských úřadů největším, který Izrael provedl od začátku konfliktu v Gaze. Izrael navíc prohlásil, že s bombardováním nehodlá přestat a provede i další útoky.

[chooze:article;value:573138]

​Hlavní spojenci Izraele, mezi kterými jsou Spojené státy a Velká Británie, se přitom izraelskou vládu snaží přimět k umírněnosti. "Spojené státy se obávají potenciální eskalace v regionu," řekla podle Reuters mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierre.

Varování spojenců přichází ve stejnou dobu jako stanovení nového válečného cíle. Izrael totiž oznámil, že jeho novým cílem je zajištění návratu civilních obyvatel do severní části země, píše portál CNN. Odtamtud museli Izraelci utéct kvůli vyhrocující se situaci a bombardování z Libanonu.

Izrael také vyšetřuje incident, který mu v očích spojenců může uškodit. Na Západním břehu Jordánu byla natočena skupina izraelských vojáků, kteří skopávali ze střechy zastřelené muže. "Je to velmi vážný incident, který se neshoduje s hodnotami IDF a očekáváním, které máme na naše vojáky," uvedla podle portálu Sky News izraelská armáda.

Hnutí Hizballáh chystá odvetu. Izrael podle něj překročil všechny červené linie:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.