Banky nabízí úlevy lidem po povodních. Mohou si odložit či snížit splátky

Lidé se ještě ani nevzpamatovali z povodní a někteří z nich musejí řešit další problémy. Například jak zaplatit půjčky nebo hypotéky, mnohdy na nemovitosti, které jim odnesla velká voda.

"Měli jsme týden před kolaudací, takže co k tomu chcete dodat. Jsme beze slov. Máme úvěr a uvidíme. Máme pojistku, tak uvidíme co," řekla obyvatelka zaplaveného Bohumína.

Banky si závažnost situace začaly uvědomovat a snaží se lidem ze zasažených oblastí alespoň nějak pomoci. "Nabídli jsme klientům možnost odkladu splátek spotřebitelských úvěrů i hypoték až na dobu šesti měsíců bez negativního zápisu do registru dlužníků," uvedl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

[chooze:article;value:574785]

​"Lidé mohou využít nástroj splátkové prázdniny, kdy si mohou odložit splátky až o dva měsíce. Zároveň máme další nástroj  snížení splátek," poznamenala mluvčí Airbank Alžběta Honsová.

"Přicházíme s okamžitou nabídkou zrychlené výplaty záloh a likvidace pojistných událostí, vedle toho poskytujeme určité zálohy na náhradní ubytování a pokud má u nás někdo úvěr, hypotéku, tak jsme schopni mu nabídnout odklad, snížení splátek za určitých podmínek," řekl mluvčí ČSOB Petr Milata.

Banky své klienty informují o možnostech odložení nebo snížení splátek na svých webových stránkách a podmínky se liší u každé z nich. Nabídek už využilo několik desítek lidí a další stále přibývají.

[chooze:article;value:574372]

​"Je pravděpodobné, že počet žádostí se bude ještě zvyšovat. Pokud klient začne uvažovat o odkladu splátek, měl by hned kontaktovat svoji banku. Protože čím dříve se s námi spojí, tím více máme možností, jak klientům v těchto těžkých časech pomoci," radila mluvčí Komerční banky Šárka Nevoralová.

Zaměstnanci mají navíc v případě důležitých osobních překážek nárok na pracovní volno, ale bez náhrady mzdy nebo platu, tedy lidově řečení mají nárok na neplacené volno.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.