Šídlo: Lidé nevědí, proč kraje existují. Povodně před volbami to mohly změnit

"Po téměř 25 letech existence krajů naprostá většina obyvatelstva, a to nepřeháním, nemá moc ponětí, co ty kraje dělají. Dokonce se ukázalo, že lidé nevědí, kdo je hejtman, natož z jaké je politické strany," shrnul Šídlo pozici krajů v české politice. To se pak zřejmě projevuje i nízkou účastí ve volbách do krajských zastupitelstev.

Velkou roli podle Šídla hraje i skutečnost, že v České republice se volí velmi často. Poslední rok, kdy žádné volby neprobíhaly, byl 2015 a ten další bude až 2027. "Lidé patrně necítí potřebu chodit k volbám každý rok. A ty kraje to odnáší, protože není úplně jasné, co pro lidi dělají," popsal.

[chooze:article;value:574281]

Před současnými krajskými volbami, které začnou už v pátek, se ale situace změnila díky povodním. "Lidé si uvědomili, co kraje jsou, k čemu mohou být dobré a k čemu i ti hejtmani a zastupitelstva mohou být dobří," řekl Šídlo. Relativní zvládnutí živelní katastrofy prý částečně může změnit názor, že jsou kraje jen "průtokový ohřívač peněz" a podhoubím korupce.

Nastávající volby budou důležité i pro celostátní politiku, míní Šídlo. "Tyhle volby jsou předehra k (sněmovním, pozn. red.) volbám v roce 2025. Po nich se v české politice, podle mého názoru, budou dít velké věci," uvedl. "Může tam padat řada dosavadních tabu," pokračoval.

[chooze:article;value:571423]

"Andrej Babiš (ANO) pořád říká, že jsou to jeho poslední volby. (…) Do toho může zapadat i sebevědomí Martina Kuby (ODS), které může, nebo nemusí – podle toho, jak to dopadne – získat na jihu Čech," dodal.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.