Rusko je připraveno vypálit jaderné zbraně, vyhrožuje šéf kremelského loďstva

Šéf ruského námořnictva Alexander Mojsejev se chvástal vysokou připraveností ruských ozbrojených sil pro odpálení jaderné střely. Informoval o tom deník Mirror. Stalo se tak během ukázky schopností dvojice jaderných ponorek vyzbrojených novými mezikontinentálními balistickými střelami Bulava.

"Toto je úplně jiná úroveň technologie. Jde nepochybně o zbraň, která má především tu nejvyšší úroveň technické spolehlivosti. O připravenosti tyto zbraně použít ani nemluvím. Ta je extrémně vysoká," prohlásil. 

Podle norského webu The Barents Observer zahájilo Rusko minulý týden rozsáhlé vojenské cvičení, které mělo pokračovat až do začátku tohoto týdne. "Cvičení se stane jednou z hlavních akcí operačního a bojového výcviku ruských ozbrojených sil v roce 2024," komentoval ho před jeho začátkem sám Mojsejev.

[chooze:article;value:569249]

Účastnit se jej mělo 400 různých plavidel, 120 letadel a asi 90 000 vojáků soustředěných okolo poloostrova Kola. Hlavním cílem cvičení bylo podle ruských ozbrojených sil prověřit připravenost velitelského štábu a to, jak jsou jednotlivé jednotky schopné splnit přidělené úkoly. Jeho součástí ale mělo být také testování nových zbraní. 

Mojsejev je podle deníku Independent v čele ruského námořnictva od letošního března. Do funkce přišel v době, kdy ruská černomořská flotila zaznamenala v souvislosti s válkou na Ukrajině těžké ztráty.

Rusko zasáhlo civilní loď s ukrajinským obilím. Mohlo jít o omyl, říká analytik:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.