PŘEHLED: Tudy neprojedete. Velká voda strhla na řadě míst silnice i mosty

[chooze:gallery;value:37445]

​I poté, co na většině míst už velká voda v Česku opadla, zůstalo na mnoha místech velké množství škod. Výjimkou nejsou ani silnice. Část z nich v těch nejvíce zasažených oblastech je stále mimo provoz. Další povodeň zcela zničila.

Olomoucký kraj

Mezi nejhůře zasaženými oblastmi jsou Jesenicko a Šumpersko. Na silnici 453 spojující Jeseník a Dolní Údolí je uzavřená silnice u most přes Vrchovištní potok. Dopravu tam přerušil sesuv komunikace až do čtvrtečního večera.

Propadlou vozovku řeší Ředitelství silnic a dálnic na úseku mezi Dolními Skorošicemi a Velkou Kraší. Na zhruba šestikilometrovém úseku se nachází celkem čtyři obce, kterými silnice prochází. Kromě zmíněných dvou jde o Tomíkovice a Kobylou nad Vidnavkou.

Povodeň poškodila i silnici II/446 spojující Hanušovice a Staré Město, kde se propadla vozovka. Silnice tam je uzavřená i v úseku, který se táhne mezi Starým Městem a hranicí s Polskem.

[chooze:article;value:574566]

​Silnice II/369 je uzavřená v úseku mezi Jindřichovem a Novými Losinami na Šumpersku a dále ve směru na Brannou. I tam se kvůli povodním utrhla část vozovky. Projíždět tam mohou pouze vozidla integrovaného záchranného systému (IZS).

Jen s velkou opatrností je průjezdná silnice 450 spojující Bělou pod Pradědem a Vidly, kde je vozovka znečištěná. Znovu sjízdná bez problémů by měla silnice být až v pondělí. Mezi Vidlami a Vrbnem pod Pradědem je propadlá vozovka. Silnice je proto uzavřená.

Moravskoslezský kraj

V Holčovicích na Bruntálsku chybí asi 50metrový úsek silnice na břehu řeky Opavice. V dalších částech je vozovka podemletá, a proto nebezpečná pro provoz. Průjezdná by obec neměla být dříve než na začátku října.

Největší zasaženou silnicí je I/45 mezi Bruntálem a Krnovem, kde udeřily jedny z nejsilnějších záplav. Podle ŘSD tam jsou utržené krajnice i části silnice. Silnice tak bude uzavřená až do konce roku.

Situace je špatná i na Opavsku. Část silnice I/57 v Opavě je úplně uzavřená. Stejně tak je po povodních uzavřený hraniční přechod v Držkovicích a ulice K Celnici ve Vávrovicích, která rovněž směřuje k hranicím. V Holasovicích je uzavřený pro dopravu most přes Opavu.

[chooze:article;value:573919]

​V Ostravě je mimo provoz dálnice D1. V úseku mezi exity 361 v Ostravě a 372 v Bohumíně stále platí zákaz projíždění kvůli povodním a jejich následkům. Ukončit zákaz ŘSD plánuje v pondělí.

V Rychvaldu je zase dočasně neprůjezdná silnice vedoucí pod rybníky Malý a Velký Cihelník. Komunikace je tam zaplavená bahnem, je tam také propadlá silnice 470. Odklizená má být silnice v pondělí.

Velká voda strhla i most přes řeku Sezinu u Brabantic. Silnice je tam tak neprůjezdná a ŘSD radí lidem jet oklikou.

Jihomoravský kraj

Z důvodu obecného ohrožení je zavřená silnice II/421 mezi Mikulovem a Milovicemi na Břeclavsku. Odklízecí práce tam mají trvat až do poloviny říjny, než bude silnice opět průjezdná. Okolní cesty jsou však naštěstí stále provozuschopné.

Kvůli záplavě uzavřely úřady i na sebe navazující silnice III/00220 a 381, které spojují tři obce: Vranovice, Uherčice a Velké Němčice v okrese Brno-venkov. Silnice tam zalila rozvodněná Svratka. Uzavření silnice platí do odvolání.

Povodeň poničila silnici 150 mezi Boskovicemi a Valchovem. Celý úsek je tam uzavřený z důvodů propadlé vozovky, přímo u Boskovic navíc došlo k sesuvu. Objízdná trasa tam vede přes Vratíkov, Okrouhlou, Benešov, Suchý a Žďárnou.

[chooze:article;value:574504]

​Další místa

Silnice 13514 na Táborsku v jižních Čechách, která spojuje Soběslav s městskou částí Nedvědice, se také propadla. Na jedné části komunikace je silnice poškozená i kvůli pádu stromu, který se vyvrátil kvůli podmáčené půdě. Místo je označené a neprůjezdné až do pondělí.

V Horní Moravě v okrese Ústí nad Orlicí v Pardubickém kraji povodeň utrhla také kus silnice. Úsek přes řeku Moravu je zcela neprůjezdný kvůli zničené silnici, vozovka vedoucí podél řeky je také uzavřená. Městský úřad v Králíkách nařídil objížďku po silnici III/31227a.

Železnice

Povodně se nevyhnuly ani vlakové dopravě. Správa železnic ve čtvrtek oznámila, že v Moravskoslezském kraji je stále několik železničních stanic a nádraží, které jsou nepoužitelné kvůli následkům povodní.

Už v pátek se mají znovu otevřít železniční stanice na úseku mezi Hranicemi na Moravě, Studénkou, Polankou nad Odrou a stanicemi Ostrava-Vítkovice a Ostrava-Kunčice. "Cestující se tak znovu dostanou z Prahy na Slovensko přes Ostravu bez nutnosti využít náhradní autobusy," uvedla Správa železnic.

Naopak stále uzavřené zůstanou dvě železniční stanice na hlavním koridoru. Mimo provoz bude Ostrava-Svinov a ostravské hlavní nádraží. Stejně tak budou nejspíš delší dobu vyřazené z provozu menší železniční zastávky mimo hlavní koridor. "Nejhorší situace zůstává po povodních v oblasti Krnovska, Opavska, Bruntálska a Jesenicka. V tuto chvíli není možné odhadovat termíny obnovení provozu na tratích v této části země," dodala Správa železnic.

Česko bojuje s povodňovou vlnou už šestý den. Voda postupně zemi opouští:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.