Plán konce války na Ukrajině má pět bodů. Američané už ho viděli a líbí se jim

Podle americké velvyslankyně při OSN Lindy Thomasové-Greenfieldové američtí představitelé věří v úspěch plánu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na vítězné ukončení války s Ruskem. "Viděli jsme mírový plán prezidenta Zelenského. Myslíme si, že jde o strategii, která může fungovat," cituje ji ukrajinský web Kyiv Independent.  

Podle Zelenského je plán nyní hotový z 90 %. Oznámil to ve své videozprávě na sociálních sítích. "Potřebné kroky pro Ukrajinu jsou již určeny naprosto jasně. Jde o kroky, které nám můžou poskytnout nejsilnější možnou pozici pro dosažení míru – skutečného, spravedlivého míru," cituje jej vládní agentura Ukrinform.

[chooze:article;value:574365]

​Zelenskyj už dříve odhalil, že se plán skládá z pětice bodů. Jeden z nich se má týkat Ukrajinci obsazeného ruského území v Kurské oblasti. Další by měl zahrnovat dojednání nových dodávek zbraní. Plán by měl obsahovat také bezpečnostní záruky pro Ukrajinu. Zelenskyj by s jeho kompletním zněním chtěl už brzy seznámit jak aktuálního prezidenta USA Joea Bidena, tak jeho oba možné nástupce.

To, co se nyní pravděpodobně ještě dolaďuje, je konkrétní podoba onoho zbraňového balíčku. "Pracoval jsem společně s vojenským velením. Byl připraven dobrý obsah pro vojenský balíček – přesně to, co může výrazně posílit Ukrajinu v souladu s plánem vítězství," prohlásil Zelenskyj v úterý.

Ukrajina chce v Rusku útočit západními zbraněmi. Spojenci by to měli povolit:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.