Hasiči vyhlásili evakuaci, lidé v zatopených oblastech je často odmítli poslechnout

Přestože Opava byla pod vodou a povodňová komise tam vyhlásila povinnou evakuaci, pan Sedlák s manželkou zůstali ve svém bytě. Jejich domov jim dodával pocit bezpečí a naději, že ochrání svůj majetek. A nebyli jediní. "Ti lidi tam dlouho bydlí a bojí se to opustit, neví, co bude, i když je to hlídané policií," prohlásil obyvatel Opavy Milan Sedlák.

Jenomže v těchto kritických chvílích ohrožují tito lidé nejen své životy, ale také životy záchranářů, kteří je někdy o spolupráci doslova prosili. "Já vás tady za dva dny nebudu vyprošťovat. Vezměte si prosím doklady, já mám taky malou dceru, už jsem ji čtyři dny neviděl. Vezměte prosím děti, nachystejte se na to, že vás do hodiny odvezeme na člunu," snažil se lidem domluvit jeden ze záchranářů.

V obci Troubky na Přerovsku zůstala během víkendové povinné evakuace dokonce téměř polovina lidí. Voda se obci naštěstí vyhnula. "Základní příčina je strach, a ten strach vyvolá obranu. My tomu říkáme bagatelizace, zlehčování, že 'ono to nějak dopadne'," vysvětlil psycholog Slavomil Fischer.

[chooze:article;value:574569]

​Pokud ale člověk povinnou evakuaci odmítne, může se v některých případech jednat i o porušení zákona. "Pokud bychom třeba evakuací ohrozili svůj život, máme právo evakuaci odmítnout. Svévolné odmítnutí evakuace může představovat porušení zákona, za což může být uložena sankce až do výše několika desítek tisíc korun," vysvětlil advokát Jakub Suchý z Advokátní kanceláře Petráš Rezek.

Například starosta obce může evakuaci jen doporučit. V tom případě se lidé mohou rozhodnout dobrovolně, jestli svá obydlí opustí, anebo zůstanou.

Podívejte se na celé video, na kterém hasič prosí rodinu, aby se evakuovala:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.