V Praze se srazily vlaky. Jeden ze strojvedoucích nadýchal

[chooze:gallery;value:37425]

V pražské Libni se ve středu ráno srazily dva vlaky. "Na místo vysíláme inspektora, lékařskou a čtyři záchranářské posádky. Podle prvních informací je tam 10–15 lehce zraněných. Zdravotnické operační středisko vyhlásilo traumatologický plán," informovala v osm hodin ráno, krátce po nehodě, záchranná služba.

Záchranáři na místo následně vyslali také další posádky i speciální vůz Fénix a zamířili tam též hasiči a policisté. Provoz na trati mezi Vysočany a Holešovicemi na jedné straně a Masarykovým a hlavním nádražím na straně druhé se zastavil.

[chooze:article;value:574176]

"Z místa bylo odvezeno 25 ošetřených pacientů," informovala po ukončení zásahu mluvčí záchranné služby Jana Poštová. Dalších deset pak záchranáři odvezli z Vysočan, kam se cestující z obou vlaků evakuovali. "Dominovaly úrazy hlavy a končetin, výjimkou nebyly zlomeniny," doplnila. 

"Naštěstí nebylo nutné vyproštění osob. Zraněné jsme předali do rukou zdravotnické záchranné služby. Trošku ten zásah komplikovalo to, že to je na viaduktu. Pro transport některých zraněných jsme museli použít i výškovou techniku," sdělil k zásahu ve vysílání TN Live mluvčí pražských i drážních hasičů Martin Kavka.

Kvůli záchranným pracím musela být oboustranně uzavřena také ulice Čuprova, která se nachází pod železničním mostem, u nějž se nehoda stala. Informovali o tom pražští policisté. Zprůjezdnit se ji podařilo až po desáté hodině.

[chooze:article;value:573506]

"Na místě již pracují kriminalisté, kteří budou ve spolupráci s Drážní inspekcí zjišťovat, proč se vlaky srazily. Věc budeme prověřovat pro podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti," doplnila policie následně.

Jeden za strojvedoucích navíc nadýchal. "Dechová zkouška u jednoho ze strojvedoucích byla pozitivní, proto byl převezen k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve," uvedli strážci zákona. 

"Z těch informací, které máme, vyplývá, že pravděpodobně došlo k projetí návěstidla jedním osobním vlakem, který potom zezadu narazil do jiného stojícího vlaku," řekl pak pro TN Live mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

České dráhy, jimž jeden z vlaků patří, vyzvaly cestující, aby k cestě po Praze použili městskou hromadnou dopravu. Ve vlacích v době srážky cestovaly asi dvě stovky cestujících.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.