Povodeň zničila v bohumínské nemocnici přístroje za miliony

Bílé pláště a uniformy dnes lékaři a zdravotní sestry vyměnili za pracovní oblečení a dali se do úklidu záplavami zničené nemocnice v Bohumíně.

Nejvíce škod udělala řeka Odra v nedávno otevřených chirurgických ambulancích. Voda zničila i před dvěma měsíci zprovozněný přístroj na měření kostní dřeně za tři miliony korun.

"Podle toho, jak to vypadá, jak je to kompletně zaplaveno bahnem, tak si myslím, že už to nezprovozníme," poznamenal ředitel nemocnice Svatopluk Němeček.

Také rentgen zůstal pod vodou. "Teď čekáme, co k tomu řekne revizní technik, jestli ten přístroj půjde nějak zprovoznit," řekl Němeček.

[chooze:article;value:573919]

​Voda v ordinacích dosahovala až výšky téměř jednoho metru. Místo pomůcek pro vyšetření pacientů je v šuplících pod stoly bahno. Zničený nábytek museli zaměstnanci vyhodit.

Čerpadla běží nepřetržitě už druhý den. Odčerpávají vodu ze suterénu nemocnice, ve kterém je pod vodou rozvodna. Kvůli tomu v nemocnici nefunguje elektřina. Povodeň zaplavila i kotelnu, takže v nemocnici se netopí.

"Naši hlavní snahou je teď vyčerpat veškerou vodu a vysušit rozvodny, ať můžeme popřípadě zpátky navážet pacienty," okomentoval technický správce bohumínské nemocnice David Otruba. "Potřebujeme spustit zase elektřinu. Všechno je to o tom, jinak je to taková válečná medicína," pronesl Němeček.

Všech 120 pacientů, které z nemocnice evakuovali už minulou sobotu, se z okolních nemocnic vrátí zpátky do Bohumína nejdříve koncem týdne.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.