Portugalsko trápí velké požáry. Zemřeli už čtyři hasiči

[chooze:gallery;value:37435]

​Okolí městečka Albergaria-a-Velha v centrální části Portugalska je v plamenech. Požár, který až dosud polykal jen dřeviny a porost, teď ohrožuje lidská obydlí. Zničil jich okolo 40. Z ohnivé pasti se naštěstí podařilo evakuovat tamní obyvatele.

Požáry zuří také v obci Nelas ležící přibližně 300 kilometrů severovýchodně od Lisabonu. V ohrožení je více než 50 obcí v devíti okresech. Celkově už oheň spálil na troud okolo 62 tisíc hektarů půdy.

[chooze:article;value:573604]

​S požárem bojuje přes pět tisíc hasičů, kterým pomáhají také jejich kolegové ze Španělska a Maroka. Požární techniku do země poslala Itálie, Francie a také Řecko. Přesto nejméně čtyři hasiči v náročných podmínkách přišli o život. Práci požárním jednotkám komplikují vysoké teploty a vítr, který plameny rozfoukává do okolí. V některých oblastech se už ale požár podařilo dostat pod kontrolu.

"Musíme být klidní, ale zároveň stát nohama pevně na zemi – v nadcházejících dnech nás čekají těžké hodiny, musíme se na ně připravit a musíme hlavně držet pospolu," řekl portugalský premiér Luís Montenegro. V zemi od neděle platí stav pohotovosti. Ten vláda nakonec prodloužila až do čtvrteční půlnoci.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.