Evropou se šíří nová varianta covidu. Je mnohem nakažlivější, říkají vědci

V evropských zemích se šíří nová varianta onemocnění covid-19 s označením XEC. Je hybridem dřívějších subvariant KS.1.1 a KP.3.3, které jsou v současné době na starém kontinentu dominantní, uvádí web Euronews.

Podle odborníků by tato nová mutace mohla být tou, která "převezme velení". "V tuto chvíli se zdá, že varianta XEC bude mít největší šanci na to, aby se prosadila," uvedl v neděli na síti X americký kardiolog Eric Topol.

[chooze:article;value:573241]

Vědci v srpnu podle deníku The Independent předpověděli, že tato varianta by se mohla prosadit a rychleji rozšířit už za několik týdnů nebo měsíců. Data naznačují, že XEC se každým dnem velmi rychle rozšiřuje a má výhodu oproti dříve známým mutacím.

Variantu měli poprvé zaznamenat v červnu v Berlíně a nyní se poměrně rychle šíří po Evropě, Severní Americe a Asii. Ve Slovinsku v srpnu zaznamenali vysokou míru nákazy touto variantou, přes deset procent nakažených mělo XEC.

Podle údajů amerického neziskového institutu Scripps Research tvoří XEC zatím nejméně jedno procento všech odebraných vzorků ve Slovinsku, Belgii, Německu a Nizozemsku. Mutace se už také podle těchto dat objevila ve Velké Británii, Dánsku, Francii, Irsku, Švédsku, Itálii a Španělsku.  

[chooze:article;value:566281]

"Jsem přesvědčený, že nikdo nemůže říct, jestli se vyskytuje nebo nevyskytuje v České republice. Nemáme dostatek důkazů o tom, jestli je klinicky závažnější," řekl pro TN.cz epidemiolog Roman Chlíbek.

Tvrzení, že se bude nová varianta šířit rychleji než ty předchozí, se podle něj dlouhodobě opakují. "Podstatné je, že na vakcinační strategii se nic nemění, protože jsou to různé podrodiny varianty, která je v současné době v očkovací látce," dodal.

Příznaky jsou podobné jako u předchozích variant covidu, včetně horečky, bolesti v krku, kašle, ztráty čichu, nechutenství a bolestí těla. Jelikož se však stále jedná o podtyp linie omikron, odborníci tvrdí, že aktuální očkování a přeočkování by poskytlo dostatečnou ochranu před závažným onemocněním a hospitalizací.

Případů covidu přibývalo už v zimě. Lidé používali prošlé testy (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.