Bolesti hlavy, ponocování, nevyspání. Noční oblohu ovládl kukuřičný úplněk

[chooze:gallery;value:37428]

​V noci na středu bylo možné na obloze v plné kráse vidět úplněk, který odborníci považují za speciální. Nastalo totiž částečné zatmění Měsíce, a do toho navíc superúplněk. Pojem superúplněk poprvé použil v roce 1979 astrolog Richard Nolle.

"Měsíc je v té chvíli velmi blízko Země, a tak se jeví větší než obvykle," upřesnil astronom a fotograf Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě. Jde přitom o jediné letošní zatmění pozorovatelné i v Česku. 

[chooze:article;value:567089]

Zatmění Měsíce je o něco běžnější než zatmění Slunce, které nastává v momentě, kdy Měsíc vstoupí mezi Slunce a Zemi. "Měsíc zapadá na východní polovině našeho území před koncem polostínové fáze, která však očima pozorovatelná není. V západní polovině území je pak úkaz bezvýhradně pozorovatelný celý. Při maximální fázi ve 4:44 SELČ se ponoří měsíční kotouč do jižní poloviny zemského stínu devíti procenty svého průměru," popsal jev web astro.cz.

Zářijovému úplňku se někdy říká sklizňový nebo kukuřičný, protože v tuto dobu se sklízí kukuřice. Ta ve své době přinášela lidem hojnost a pomáhala jim upevňovat vztahy při společné práci. Sklizňový úplněk je vždy nejblíž podzimní rovnodennosti a symbolizuje příchod nového ročního období.

Citlivější lidé mohou nyní pociťovat zvýšené emoční napětí a nespokojenost, a to několik dnů poté, co se úplněk objevil. "Vůbec jsem nemohla spát. Celou noc jsem prakticky probděla. Určitě za to může úplněk. Jindy takové problémy nemívám. Jsem nevyspalá a bolí mě hlava," postěžovala si ve středu ráno na jedné ze sociálních sítí uživatelka Veronika Pavlíková.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.