Přehrada v Heřminovech mohla ochránit Krnov i Opavu. Po 27 letech je ale jen na papíře

[chooze:gallery;value:37411]

​Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) byl v pondělí hostem pořadu Napřímo na TN Live. Tam padl také dotaz na to, jak Hladík spor o přehradu v Nových Heřminovech vnímá a zda má možnost něco udělat s tím, aby stavba začala co nejdříve. Aktuálně je totiž její zahájení plánováno na rok 2027 s tím, že by plně v provozu měla být v roce 2032.

"Letošní povodeň je, co se jejího rozsahu týče, stejná, tak jako byla před těmi 27 lety. Výška hladiny v Opavě dosáhla stejné výšky jako před těmi 27 lety. Jednoznačně, pokud by byly hotové Nové Heřminovy, tak ty průtoky by tam byly výrazně nižší. Můžeme spekulovat, jestli by to byla pětiletá nebo desetiletá povodeň, která by se prohnala Krnovem a Opavou, ale rozhodně by neměla takto devastující charakter," okomentoval Hladík.

Proti výstavbě přehrady se postavili obyvatelé ani než čtyřsethlavé obce, protože část obce by zmizela pod vodou, ale i některé ekologické organizace, jako třeba Hnutí Duha. "Já se trochu domnívám, že ty neziskové organizace jsou spíš jenom zabaleny jako nástavba těch místních obyvatel, kteří tomu chtějí stále bránit. Tady si myslím, že jednoznačně je dobře, že v mezičase došlo ke změně zákonů, že u těchto důležitých infrastrukturních věcí, které ochrání desítky tisíc lidí níže po toku, tak prostě tady musí ty demokratické principy trochu ustoupit právě pro to všeobecné blaho," prohlásil Hladík.

"Tady musíme dát na tu misku váhy konkrétní situaci jednoho člověka versus tu ochranu tisíců a tisíců lidí níže po toku. Takže z toho důvodu jsou Nové Heřminovy možná teď symbolem takovýchto opatření a nejenom přehrad. Já si myslím, že mnohem levnější a smysluplnější jsou právě ty suché poldry a rozlivová území," dodal Hladík. Celý rozhovor s ministram Hladíkem najdete na konci článku.

[chooze:article;value:573919]

Předražené a zbytečné

Podle Hnutí Duha je ale projekt na Nové Heřminovy za několik miliard korun předražený, navíc by se lidem dostalo stejné ochrany za méně, pokud by se na Opavě vybudoval systém suchých polderů.

Jak popsal Ivo Dokoupil z Hnutí Duha Jeseníky, při stavbě polderů se mělo využívat profilů terénu v různých místech. "Zatímco Povodí Odry vždy trvalo na přehradě, tak my jsem vždy tvrdili, že přehrada je neekologické řešení a je strašně drahé. Navíc je to pomalé, protože je to komplikované, kdežto ty poldery u jednotlivých obcí by bylo mnohem rychlejší řešení," řekl pro TN.cz Dokoupil.

Co se výstavby přehrady týče, zatím na přípravné práce podle Dokoupila padlo asi 1,3 miliardy korun. Za to ale nevzniklo žádné opatření, které by efektivně obyvatele podél toku ochránilo.

Oproti tomu oponentní návrh polderů by vyšel asi na 1,7 miliardy korun. Autoři také uvádí, že pokud by se stavělo na etapy, tak každý z několika úseků by už po svém dokončení nějakou část ochrany poskytoval.

Na studii k možnostem vystavění série protipovodňových opatření se můžete podívat níže. Další informace najdete na portálu Bez přehrady.

[chooze:document;value:0840f115-c93e-4b3a-afb1-542b073ba56f]

Podobně se k tématu stavělo i předcházející vedení obce. Nynější starostka Michaela Hermanová (Občané pro rozvoj obce) má ale smířlivější postoj. "Přehrada je bezesporu stále velké téma, kterému i současné zastupitelstvo věnuje patřičnou pozornost. Obec je stále vázána platným referendem. Nicméně máme za to, že všechny možné námitky proti možné výstavbě vodního díla byly dosud opakovaně uplatňovány a ze strany úřadů jasně vypořádány," řekla letos v březnu pro portál Novinky.cz.

Primárně se chce zaměřit na rozvoj Nového Heřminova. "Ten si rovněž zaslouží náležitou pozornost bez ohledu na to, zda přehrada bude nebo nikoliv. Zastupitelstvo obce má zájem vést v otázkách přehrady dialog a hledat řešení, která jsou přínosem pro obec," dodala.

Přehrada Nové Heřminovy

Připravovaná nádrž má podle Povodí Odry ochránit asi 16 tisíc lidí. Celkové odhadované náklady jsou asi 7,6 miliardy korun, na samotnou přehradu má jít 2,4 miliardy.

"Beskydské nádrže nyní ochránily desítky tisíc obyvatel od Frýdlantu, přes Frýdek-Místek až po Ostravu včetně. Snížily katastrofální povodňovou vlnu ve Frýdku-Místku odborným odhadem z 1 300 m3/s na 770 m3/s, a to platí i pro Ostravu, a nedošlo tak ke katastrofě ani k významným povodňovým škodám Povodí Odry," uvedlo v pondělí Povodí Odry na základě zjištění z aktuálních povodní k jejich mínění, proč je výstavba novoheřminovské přehrady důležitá. Zde na stránkách Povodí Odry k výstavbě přehrady najdete další informace.

[chooze:article;value:574022]

Vzájemné obviňování

Jak na tiskové konferenci prohlásil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), stavba vodního díla Nové Heřminovy se po desetiletí potýká s překážkami různých organizací, zmínil hlavně Hnutí Duha. "Od roku 2023 máme územní rozhodnutí, které je napadeno účastníky řízení, což komplikuje jeho výstavbu. Pokud by dnes přehrada stála, Krnov i Opava by byly ochráněny, škody by nebyly takové, jaké jsou teď. Chci požádat všechny zúčastněné, udělejme vše pro to, aby stavba byla zahájena. S jejím začátkem počítáme v roce 2027, kdyby to bylo dříve, bylo by to jen dobře," pronesl.

Slova o tom, že Hnutí Duha a ostatní odpůrci nádrže něco blokují nebo zpomalují, Dokoupil odmítá. "To není pravda, protože ty procesy, stavební a územní, tak ty běží. A my se toho účastníme, dáme třeba námitky, ale to všechno je časově omezené. To znamená, že my jsme nemohli nic zbrzdit, protože ten proces je omezený a zákonem jsou dané lhůty," řekl.

Hnutí Duha podle svého pondělního vyjádření mohlo postavení přehrady oddálit nejvýše o 60 dnů během územního řízení. "Ale ani to se nestalo. Jelikož se totiž v územním řízení vyjádřila i obec Nové Heřminovy, vázaná místním referendem s výstavbou přehrady nesouhlasit, neprodloužily připomínky Hnutí Duha výstavbu ani o den," uvedlo.

Dokoupil také uvedl, že podle něj si Povodí Odry za prodloužení může samo. Třeba když se objevila chyba v dokumentaci, kterou pak doplňovalo dva roky. Prohlásil také, že Povodí Odry nemá zájem jejich návrh prostudovat a ani se s nimi nesešlo.

Na celý rozhovor TN Live s ministrem Hladíkem se můžete podívat níže:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.