Jih Polska zpustošila povodeň. Bylo to horší než v roce 1997, říkají místní

Pobořená informační tabule s nápisem Kladsko jako by symbolizovala zkázu, která se za poslední dny snesla na okresní město Dolnoslezského vojvodství.

"Bitvu jsme prohráli, město je zaplaveno," prohlásil starosta Kladska Michal Piszko poté, co Kladská Nisa vystoupala během chvíle na 8 metrů, což je o metr a půl víc než při katastrofálních povodních v roce 1997, a živel zaplavil většinu okresního města.

"To, co tu lidé prožili, je prostě tragédie. No přežijeme a opravíme. Kamarádka ztratila půl domu. Lidé přijíždějí pomáhat. Opravdu se nám celé Polsko snaží pomoci," popsala jedna z místních.

[chooze:article;value:574313]

​Jen v Dolnoslezském vojvodství se muselo evakuovat přes 3 000 lidí. Z některých míst v Kladsku armáda evakuovala uvázlé obyvatele pomocí vrtulníků. Z Kladského náměstí se stal v noci na pondělí velký rybník a jak voda opadala, vynořilo se tam obrovské smetiště.

Polská vláda zatím vyčlenila na povodňové škody miliardu zlotých, v přepočtu přibližně šest miliard korun. Ale to rozhodně nebude stačit. "Teď je to úplně stejné jako v roce 1997. Měla to být tehdy stoletá voda a teď to vypadá, že to bude každých 27 roků," posteskl si další obyvatel Kladska.

V Polsku velká voda prorazila řadu protipovodňových hrází, přeteklo nebo se protrhlo několik přehrad a zatím je potvrzených pět obětí. Ve středu v podvečer má voda z vylité Odry pohltit 700tisícovou Vratislav.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.