Povodně zabrzdily dopravu na dráze. Nejhůře je na tom východ republiky

[chooze:gallery;value:37399]

​"Doprava je nejvíce zasažená v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Nejhorší je situace v oblasti Jeseníků. Nejdůležitější postižená trať je koridor od Hranic na Moravě po ostravský uzel. Jedná se o mezinárodní koridor, kterým jezdí vlaky mezi Prahou a Ostravou, ale i také mezi Vídní a Varšavou," řekl v pondělí TN.cz mluvčí Českých drah (ČD) Petr Šťáhlavský.

Kritická je situace zejména v Olomouci, odkud vlaky nejezdí do Bohumína, Ostravy a ani do některých slovenských a polských měst.

Do odvolání je přerušen provoz železniční linky, která vede v úseku Praha – Olomouc – Ostrava až do Polska nebo slovenské Žiliny. Lidé cestující na Slovensko mohou využít linku směřující do Púchova, nebo linku mířící do Bratislavy. Doprava v úseku Praha – Olomouc je taktéž zrušena, informují na webu České dráhy.

[chooze:article;value:574163]

​Mluvčí potvrdil, že mimo provoz je rovněž řada regionálních tratí, a to především na Jesenicku. Několik jich je neprůjezdných i na Vysočině a ve východních Čechách.

"V ostatních sítích funguje provoz bez velkých komplikací. Cestující by ale měli očekávat zdržení, protože v některých úsecích je snížená rychlost kvůli bezpečnosti. Mimo zasaženou oblast se tedy cestující dostanou, ale musí počítat se zdržením," doplnil Šťáhlavský.

Mnohá místa jsou kompletně bez dopravy. "Někde není dokonce možná ani náhradní doprava, protože jsou v těch místech poškozeny i pozemní komunikace. Pokud jde o hlavní koridor, tam se podařilo v omezeném rozsahu zřídit náhradu, která jezdí zhruba každou hodinu mezi Hranicemi na Moravě a ostravským hlavním nádražím," upřesnil mluvčí. Zároveň upozornil, že cestující nemohou počítat s náhradou za regionální vlaky.

Petr Šťáhlavský doporučuje lidem sledovat mimořádnost v provozu na stránkách Českých drah, kde je uveden přehled tratí se zastaveným nebo omezeným provozem. Mimo to jsou na portálu uvedeny informace k zajištění náhradní dopravy.

[chooze:article;value:574064]

"V souvislosti s aktuální situací na železnici České dráhy opět prodlužují své mimořádné opatření, díky kterému cestujícím, kteří se rozhodnou svou cestu z důvodu extrémního počasí neuskutečnit a jejich jízdenka by již byla v den plánované cesty za běžných podmínek nevratná, bude přesto vráceno jízdné v plné výši. Opatření je nově prodlouženo až do 23. září," upozornily navíc ČD.

Mezinárodní jízdenky zakoupené v předprodeji do 16. září (platí i pro jízdenky vydané v zahraničí) pro cesty v období 16. září až 22. září lze využít kdykoliv do příštího pondělí 23. září.

"Mimořádné tarifní opatření platí u vnitrostátních i mezinárodních jízdenek ČD zakoupených na pokladnách, v e-shopu nebo mobilní aplikaci Můj vlak a platí výhradně na jízdní doklady zakoupené v tarifu Českých drah," dodaly České dráhy.

O situaci v Ostravě mluvil v pořadu Napřímo ministr Petr Hladík (KDU-ČSL):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.