Povodně v zahraničí: Kritická situace v Rakousku, část Bratislavy je pod vodou

V polském městě Stronie Śląskie museli hasiči evakuovat lidi ze střech domů poté, co se v oblasti protrhla přehrada. Ve městě se pak zřítil most a voda se valila ulicemi. Ohrožené je i 75tisícové město Jelení hora. Ve Varšavě kvůli záplavám mimořádně zasedla polská vláda, která v zasažených oblastech vyhlásila stav přírodní katastrofy.

Kritická situace je i v Rakousku. Spolkovou zemi Dolní Rakousy vláda vyhlásila za oblast postiženou katastrofou. Vídeň omezuje vlakovou dopravu, uzavřela části metra, několik čtvrtí je bez elektřiny. Úřady evakuují domácnosti v okolí přítoku Dunaje Vídeňky. Uzavřena je také jedna z hlavních rakouských dálnic A1. 25tisícové město Lilienfeld zůstalo odříznuté od světa. Úřady hovoří o extrémní situaci.

[chooze:article;value:573935]

​"Máme tu stoletou vodu. Povodeň v takovém rozsahu je tu nevídaná. V kombinaci se silnými bouřkami, které jsme zažili v posledních dnech, je to pro nás velká výzva," prohlásil vídeňský starosta Michael Ludwig. "Je to děsivé! Nechci ani myslet na to, co se ještě může stát nebo co nás může potkat," prohlásil jeden z obyvatel Vídně.

Na povodně se připravují i na východě Německa, ale také na Slovensku nebo v Maďarsku. Části Bratislavy se už ocitly pod vodou, voda z Dunaje tam zaplavila například i vstup do hradu Stupava.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.