Ministr Výborný: Situace se zlepšuje. Stále ale hrozí další evakuace

"Situace se určitě začíná zlepšovat, hlavně na horních tocích řek, například v Jeseníkách nebo na horním povodí Labe," nechal se v pondělním vysílání Snídaně slyšet ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Podle jeho vyjádření ale ještě ani zdaleka není vyhráno. Vše záleží na tom, kde a jak moc bude pršet. "Situace se velmi rychle, v řádu několika málo minut, může měnit, protože tím, jak je celé povodí nasycené, tak voda, která spadne, už se nemá kam vsáknout. Může to vést k velmi rychlému vzestupu hladin jednotlivých řek a potoků," upozorňuje ministr.

[chooze:article;value:574128]

Výborný zároveň vyzval občany, aby dbali pokynů integrovaného záchranného systému. "Může ještě dojít k evakuacím. Někdy to jsou evakuace pouze preventivní. Ale já tvrdím, že je lepší být připraven než překvapen. Je lepší přečkat jednu noc v tělocvičně a vracet se pak do suchého bytu, než se evakuovat, když budete mít vody po kolena a ta bude stoupat," uvedl šéf resortu zemědělství Výborný. Pozdní evakuace je podle slov velkým riskováním nejen s vlastním životem, ale i s životy záchranářů.

Povodně podle Výborného představují obrovský problém i pro zemědělce. Trpí například zvířata. "Nejdůležitější jsou ale životy a zdraví lidí, na dobytek a další zvířata se dostane poté," zdůraznil. Vyzval také občany, aby darovali potraviny do potravinových bank. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.