Dolní Poohří se představuje

Povodí Ohře bylo svědkem české historie od jejích prvopočátků, neboť přívětivost nížinné oblasti Poohří dávala příležitost k osídlení a pěstování chmele, vína, obilí i zeleniny a ovoce. A nejinak je tomu i dnes, kdy se zde vyrábí skvělé pivo, víno, ovocné pálenky a mošty. Dobré pití doplňují nejrůznější pochutiny a kvalitní řemeslné výrobky. A to je navíc Poohří oblastí s minerálními prameny s lázeňskou relaxací a oblastí tradiční výroby českého porcelánu.

Tradice lázeňství v západních Čechách není třeba představovat, ale léčivé prameny najdeme třeba i v Klášterci nad Ohří. I proto se tu každoročně koná festival Klášterecké hudební prameny. Raritou je také muzeum starožitných hodin, situované kousek od náměstí. V okolí Klášterce můžete vyšplhat na nejednu středověkou zříceninu, či se vydat až do Měděnce v Krušných horách.

Nádherné historické jádro má město Kadaň s nejdelším dochovaným pásem hradeb, kterému vévodí hrad nad řekou. Do náměstí ústí nejužší ulice v Česku, tzv. Katova ulička, která v nejužším místě měří pouhých 66,1 cm. Zde se koná každoročně na konci srpna „Císařský den“ – tradiční historická slavnost na památku návštěvy římského císaře a českého krále Karel IV. v roce 1367. V Kadani mají nejen úctu k historii, ale také smysl pro humor, což dokládá nově opravené nábřeží Maxipsa Fíka s replikou pražského orloje. Je součástí cyklostezky Ohře, která vás provede podél celého toku řeky a navíc vás upozorní na zajímavé odbočky.

Za Kadaní stojí určitě za to vyšplhat na stolovou horu Úhošť, opředenou pověstmi o dávném Wogastisburgu. Blízká Nechranická přehrada tvoří významnou rekreační oblast této části kraje. Na cestě k ní můžete navštívit zámky Krásný dvůr a Pětipsy, nebo rozhledny Vochlice, Schillerovu či další na Podbořansku.

Město Žatec je místem, kde se natáčelo hned několik českých i zahraničních filmů a reklam. A není divu. Historické centrum doplněné o chmelařské budovy dává znát, že město bylo jedním z nejbohatších v Čechách. Přijedete-li koncem léta na Dočesnou, přesvědčíte se o jejich výjimečnosti sami. Zážitkem je navštívit Chrám chmele a piva či Muzeum chmelařství. A samozřejmě nelze vynechat ochutnávky v místním pivovaru.

Dominantou královského města Louny je chrám sv. Mikuláše, chlouba české gotiky. Město ležící na středověké solné stezce se stalo cílem častých návštěv Jana Husa i místem setkání tří císařů před bitvou u Chlumce. Za zmínku stojí opevnění s Žateckou bránou či Galerie Benedikta Rejta s nejvýznamnější sbírkou moderního umění v Čechách. Děti potěší místní kamenné loutkové divadlo, nejstarší v České republice. Zajímavostí je Březno u Loun, kde najdete skanzen rekonstruovaných pravěkých a raně středověkých staveb.

A nazujete-li turistickou obuv, můžete Lounské vrchy, jimž dominuje bašta paraglidingu Raná. A ještě kousek dál je knížecí Peruc a s Oldřichovým dubem největší menhir u nás – tzv. Kamenný pastýř, který snad dříve obklopoval kruh menších megalitů. Mysticky působivá je i návštěva nedostavěného gotického chrámu v Panenském Týnci.

V okolí Ohře se prostě najde pro každého něco. Mnohé z toho není dosud návštěvníky zcela doceněno, ale o to může být objevování zajímavější.

 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.