Díra v hrázi na Odře se rozšiřuje. Technika se tam nedostane, popsal Hladík

"Došlo k protržení hráze na řece Odře při soutoku Odry a Opavy. Ten soutok je dneska velmi, velmi široký, jak to tam postupně teče, a došlo tam asi v šířce 20 metrů k protržení hráze, která jinak chrání Ostravu, a v několika městských částech už od rána dochází k zálivům," popsal Hladík.

Obyvatele zasaženého místa je potřeba evakuovat, technika má ovšem problém se k hrázi dostat. A je to obtíž i pro hasiče a další, kteří se nyní snaží zbytek hráze zachránit.

"Integrované složky záchranného systému se při diskuzi s armádou snaží vymyslet způsob, jak by šlo nějakým způsobem aspoň zabránit tomu, aby se ta díra zvětšovala, nebo jak tu díru nějakým způsobem ucpat. K té hrázi se ale nedá dostat žádnou technikou, nedá se zřejmě využít ani letecké techniky. Teď je tam už speciální tým z hasičského záchranného sboru a snaží se nějakými technickými prostředky buď zajistit tu situaci, anebo ji vyřešit," vyjasnil Hladík.

[chooze:article;value:573919]

​Co se zasažených obcí a míst týče, Hladík zmínil Hrušov, Přívoz a Novou Ves. "Přívoz je poměrně velké sídliště, já to tam znám dobře. Ta Nová Ves byla dobře ochráněná, tam udělali kolegové z Ostravy velmi dobrá opatření, ale bohužel se jim to nasunulo po protržení té hráze zase zpátky," přiblížil Hladík.

Na těchto třech místech se voda dostala do ulic a postupně zaplavuje další a další. Díra v hrázi je široká už asi 25 metrů, není ale jasné, jak je hluboká. Vzhledem k tlaku vody se díra bude dál a dál rozšiřovat a prohlubovat, pokud se hasičům a ostatním nepodaří ji zachránit.

V následujících dnech má hodně pršet ještě na jihu Čech a Moravy, konkrétně v částech Plzeňského, Jihočeského a Jihomoravského kraje a na Vysočině. "Zdá se, že tam nikde nepřekročíme 50leté povodně. Ochrana v těch oblastech je dělaná na 50leté povodně. Takže zatím tam evakuace není potřebná, jsou ale v nějakém režimu ostrahy. Zatím se zdá, že ty průtoky a kulminace jsou tam pomalejší," upřesnil Hladík. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Více o situaci na soutoku Odry a Opavy se dozvíte v reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.