Školy vyhlašují ředitelské volno. Ve hře je i návrat distanční výuky

​Ředitelé škol nic neponechávají náhodě a žáky i jejich rodiče o aktuální situaci již informují na svých webech a sociálních sítích. V pondělí a v úterý tak bude mít ředitelské volno například ZŠ Vítězná v Litovli z Olomouckého kraje. Podobné je to v Třinci, kde na pondělí oznámila ředitelské volno Jubilejní Masarykova základní škola.

ZŠ Kaštanová a Církevní základní škola ve stejném městě ruší školní výuku s tím, že v případě potřeby nabízejí obě vzdělávací instituce hlídání dětí. Naopak třinecká základní škola Gustawa Przeczka s polským vyučovacím jazykem zůstává v provozu.

V pondělí má ředitelský den taktéž ZŠ v Ostravě-Habrové. Situace je složitá rovněž v Opavě, kde mají v pondělí taktéž ředitelské volno. "Týká se všech žáků. Budou mít automaticky odhlášený oběd. Ti, kteří jsou ubytovaní v domově mládeže, se tam mohou v neděli dostavit. Budou mít zajištěno ubytování i stravování," informuje na sociální síti ředitel školy Arnošt Klein. Podobná opatření se ale dotknou, jak informuje Deník N, mimo jiné i některých míst v jižních Čechách.

[chooze:article;value:574064]

Distanční výuka

Problémy s organizací výuky se mohou dotknout i těch, jejichž domovy voda neohrozila, ale mají problémy například s dopravou či byly poškozené jejich školy.

"Zákon umožňuje zavést distanční výuku v krajích, kde je vyhlášený stav nebezpečí. Ředitelé mohou rovněž až na pět dnů vyhlásit ředitelské volno. Další varianta je požádat o změnu organizace školního roku," vysvětluje pro TN.cz mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová.

​Úřad Mikuláše Beka (STAN) už oslovil ředitele škol a jejich zřizovatele, aby zjistil, na kolika místech v pondělí výuka nezačne. Zpráva také obsahuje návod na řešení mnohdy velmi složité situace.

"Musíme ale respektovat rozhodnutí krizových štábů v jednotlivých místech. Někde mohou rodiče nechat děti doma. To se několik dnů určitě zvládnout dá," míní Fojtová.

Pohled z dronu na vesnice Sazovice a Otrokovice na Zlínsku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.