Hydrolog: Do velkých řek teď míří voda z hor. Následky dešťů budou trvat týdny

"Problémové srážky už spadly," řekl Daňhelka. Na severu Moravy a ve Slezsku přestalo v neděli pršet, což je podle něj dobrá zpráva. "Malé toky přišly o svůj zdroj velkého nárůstu, už je vidět, že se zlomily nástupy a dochází k mírnému poklesu," doplnil.

Toky jako Opava, Desná či Morava stále stoupají kvůli tomu, že voda do nich stéká z pohoří. "Momentálně se srážky posouvají i z Novohradských hor, což je zase dobrá zpráva," uvedl. Průtoky by se proto měly zpomalit.

[chooze:article;value:574041]

"V okamžiku, kdy srážky přestávají padat, chybí zdroj a voda klesá, vyšší nasycenost půdy bude přetrvávat měsíc, pokud se nevyskytne nějaké významně odchylné teplé období. Vlhko bude hodně," avizoval. Hladiny menších toků by ale měly padat poměrně rychle.

"Držme si palce, voda totiž ještě musí projít dlouhými toky řek, jako je Morava, Odra, ale i Labe, takže držím palce všem, kteří žijí v těchto oblastech," varoval.

[chooze:article;value:573919]

Povodeň se podle něj podařilo předpovědět díky rozvoji meteorologických modelů. "Ne každá situace se daří předpovědět stejným způsobem," upozornil.

Vysvětlil také, jak se určuje stoletá voda. "Je to statistická hodnota, teoreticky si představte, že kdybychom znali všechny povodně za posledních deset tisíc let, tak stoletých tam bude právě sto," objasnil. Teoreticky tedy stoletá povodeň může přijít i dvakrát za rok. "Hydrologicky to je povodeň, která má pravděpodobnost výskytu jedno procento za rok," dodal.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.