Válka na Ukrajině může skončit prakticky ihned, tvrdí britský premiér

Rusko s válkou na Ukrajině začalo a může ji ukončit prakticky okamžitě, domnívá se britský premiér Keir Starmer. Reagoval tak na slova ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle něj způsobí eskalaci napětí souhlas Velké Británie s ukrajinským použitím střel dlouhého dosahu, jež dodal Londýn, k zásahům cílů na ruském území. Situace je napjatá a Starmer o ní v pátek jedná ve Washingtonu také s americkým prezidentem Joem Bidenem, připomíná BBC.

[chooze:article;value:573701]

​Starmer vydával prohlášení do médií i během letu do USA. "Rusko začalo tento konflikt. Rusko nelegálně napadlo Ukrajinu. Rusko může tento konflikt okamžitě ukončit," řekl.

"Abych zopakoval, bylo to Rusko, kdo v první řadě konflikt začal. Oni způsobili konflikt, oni jednají nezákonně," upozornil Starmer ještě o něco později.

Západní politici se podle analytiků v poslední době Ukrajinou více zabývají, protože mají mimo jiné obavy, co by mohly způsobit íránské rakety dodávané Rusku, jež rovněž vyvíjí za použití čínských dílů nové drony, připomíná Sky News.

I to se může stát tématem jednání světových lídrů, kteří se příští týden sejdou na Valném shromáždění OSN.

"V příštích několika týdnech a měsících dojde pravděpodobně k opravdu důležitému vývoji, a to jak na Ukrajině, tak na Blízkém východě, a proto by měla být přijata řada taktických rozhodnutí," upozornil britský premiér.

Německý kancléř chce jednat o míru na Ukrajině. Musí u toho být Rusko, tvrdí (9/9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.