Řeky prudce stoupají. Na desítkách míst už překročily třetí povodňový stupeň

"Trvalý a vydatný déšť na našem území pokračuje a situace se vyvíjí velmi dramaticky. Za posledních šest hodin napršelo na Jesenicku přes 70 mm a na Ostravsku i přes 70 mm," upozornil v sobotu ráno Český hydrometeorologický ústav s tím, že voda v řekách kvůli tomu prudce stoupá. 

Nejvíc mělo napršet v Krkonoších, kde stanice Špindlerovka naměřila 194 mm srážek. Rejvíz v Jeseníkách pak naměřil 179 mm. Extrémní srážky hlásí také Zlaté Hory na Jesenicku, Labská bouda v Krkonoších, Bílý Potok na Frýdlantsku či Slezská Ostrava. Od středečního večera pak na jihu Pardubického kraje spadlo přes 150 mm vody.

[chooze:article;value:573919]

Ráno ČHMÚ informoval, že na 145 místech toky dosáhly povodňových stupňů, na 27 místech to byl třetí stupeň. Po deváté hodině dopoledne už byl překročený na více než třech desítkách míst, jak ukazuje mapa Hlásné a předpovědní povodňové služby ČHMÚ. Nejčastěji se jedná o toky na jihu a východě Čech, na Liberecku a v Jeseníkách. 

"V závislosti na intenzitě srážek očekáváme vzestupy vodních toků. Nejvyšší srážkové úhrny během soboty budou v jihovýchodní polovině republiky a na severovýchodních horách. Zejména na tocích odvodňující Jeseníky a Beskydy předpokládáme i nadále výrazné překročení 3. SPA. V Čechách se srážková situace bude v odpoledních hodinách přechodně uklidňovat. Situace bude i nadále upřesňována," uvedl ČHMÚ. 

Problémy působí také vítr. "Nejvyšší náraz naměřila od půlnoci Milešovka – 131 km/h. V nižších polohách se nárazy větru mohou pohybovat kolem 70 km/h. Vzhledem k podmáčenému povrchu a olistění dochází k četným polomům a vývratům stromů," upozorňuje ČHMÚ.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.