Válka o cla na elektroauta: Evropská komise návrhy Číňanů smetla ze stolu

Některé čínské automobilky se snažily zvrátit rozhodnutí Evropské komise, aby čelily dodatečným clům na své elektromobily tím, že navrhly, že zavedou minimální ceny svých aut na evropských trzích. Komise ale návrhy zamítla.

Odůvodnila to tím, že by zavedení minimálních cen nejen nesnížilo škodlivé vlivy, které čínské elektromobily na evropský automobilový průmysl mají, ale nešlo by prý ani dodržování takového omezení sledovat a vymáhat jeho plnění. Přesto je Evropská komise stále otevřena hledání kompromisu pro to, aby dodatečná cla nakonec platit nemusela.

[chooze:article;value:572986]

​Obě strany se teď snaží najít řešení společně se Světovou obchodní organizací. Právě na tu se totiž Čína obrátila s tím, že krok Bruselu není fér. O dodatečných clech na čínské elektromobily rozhodla Evropská komise na začátku července.

Jejich zavedení je ale zatím v jednání a konečné slovo budou mít ještě členské státy. Proti by se muselo postavit alespoň 15 zemí ze 27, aby cla spadla ze stolu.

Navrhovaná výše cel se odvíjí od toho, jak jednotlivé čínské automobilky s Bruselem spolupracují. Neunikla jim například ani automobilka Tesla, která v Číně ve velkém vyrábí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.