Smutná dohra domácího porodu: Matka má být po mozkové smrti, odpojí ji od přístrojů

Případ domácího porodu v sídle centra Ohnivý drak a sekty Slunce v srdci v Plasích na Plzeňsku šokoval tento týden celé Česko. Podle webu Seznam Zprávy matka prodělala mozkovou smrt. Potvrdit to měl její syn.

"Jedná se o mozkovou smrt," měl uvést syn rodičky v SMS zprávě. "Momentálně se prověřuje možnost darování orgánů. K odpojení od přístrojů tedy dojde, až se toto vyřeší," dodal. Novorozená holčička má být hospitalizovaná v nemocnici.

[chooze:article;value:572372]

Žena děvčátko porodila v neděli v sídle sekty, kde s ním ale byla ještě 12 hodin a během toho stále byla s dítětem spojená pupeční šňůrou. Až v pondělí pak kvůli stavu obou zavolali záchrannou službu, která je odvezla do nemocnice. Tam pak museli hlídkovat policisté, protože mělo hrozit, že člen sekty nemocnici napadne.

Porod v neděli sekta vysílala na youtube a členové o něm mluvili i ve čtvrtečním vysílání na internetu. Objevil se v něm i otec děvčátka, který zkomplikování situace označil za "kolektivní pochybení".

"V některých okamžicích toho porodu jsme mohli udělat některé kroky jinak, ale nechali jsme se ovlivnit pochybností a o tom to je, že se vlastně pořád necháváme ovlivnit pochybnostmi z toho, že něco cítíme, ale mysl nám nabídne, že by to mělo být jinak, a nakonec konáme podle toho, co nám ta mysl nabídne," uvedl otec.

[chooze:article;value:573524]

S láskou Linda

Mluvil také o tom, že byl navštívit matku v nemocnici a věří, že se ještě probere. Děvčátko mělo podle něj být v pořádku.

"Ségra, v posmrtný život nevěřím. Ale jestli přece jen nějaký existuje, tak ať je ti tam dobře," napsal však ve čtvrtek na facebooku bratr rodičky.

Podobně se v diskuzi vyjadřovala žena, která tvrdila, že je neteř ženy. "Přestaňte říkat, že se Linda probudí. Dnes jí diagnostikovali mozkovou smrt. Jste nechutní," napsala.

"Věřil jsem ženám a věřil jsem Martince (dula, pozn. red.), že ví, co dělá. A ona ví, co dělá, a zároveň to neví, protože nemá žádné medicínské vzdělání. Jak se to bude dál řešit, to se ještě uvidí," distancoval se od tragédie vůdce sekty Lukáš Stančík.

[chooze:article;value:573453]

​V srpnu matka o těhotenství psala na facebooku. "Hodně z vás se ptá, jak se poslední dobou mám. Těším se na miminko, odpočívám, většinou ležím a jsem 'trochu smutná' z toho, že jsem taková nemohoucí," uvedla.

"Zadržuji v sobě vodu, držím ji v sobě, tak jako mnohé nevyřčené, co skrze mě procházelo a prochází. (…) Mí milí, držte nám palce, že toto předporodní období a celý porod zvládneme, a sledujte moji proměnu, třeba pak pro některé bude inspirací. Když to dokážu já, dokážete to taky. S láskou Linda," dodala.

Případem se už zabývá i policie. Prověřuje ho pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti.

Podívejte se na reportáž o dramatickém porodu (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.