Kvůli Dukovanům vybudují obchvaty. Po silnicích by komponenty neprojely

Obchvat se bude stavět třeba kolem Brtnice. Bez čtyřkilometrové stavby by se do dukovanské elektrárny nedostaly některé těžké komponenty k novým jaderným reaktorům. Úzkými brtnickými ulicemi by prostě neprojely. Hotovo by mělo být do roku 2027.

Stavět by se už mohl začít i obchvat Třebíče za více než 4 miliardy. Jenže proti naplánované trase této stavby protestují někteří místní a je možné, že se tam kvůli tomu stát dostane do časové tísně ohledně včasného dokončení stavby v roce 2030.

[chooze:article;value:572180]

​Naopak obchvat Jihlavy už se stavět začal. I tam se povezou komponenty do dukovanské elektrárny. Celkem se budou na trase mezi Jihlavou a Dukovany muset postavit obchvaty hned šesti měst nebo obcí.

Některé obří komponenty přivezou do elektrárny i po železnici a kvůli tomu se za 100 milionů korun rekonstruují některé železniční mosty. Třeba i ten přes 260 metrů dlouhý u Moravského Krumlova.

[chooze:article;value:570389]

​Vítězem tendru na výstavbu dvou nových dukovanských reaktorů za nejméně 400 miliard korun se stala korejská společnost KHNP. Do zkušebního provozu by měl první z nových jaderných bloků jít v roce 2036.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.