Fotky od cestovky lhaly. Vůbec to místo nepřipomínalo pláž, zoufá si česká rodina

Dovolená pro dva dospělé a jedno čtyřleté dítě na přistýlce vyšla i s poplatky na zhruba 70 tisíc korun. Zbyly z ní špatné vzpomínky, nervy na pochodu a 3 800 korun od cestovní kanceláře jako kompenzace.

"Rozhodli jsme se pro Tsilivi Beach na řeckém ostrově Zakynthos. Vybíral jsem podle fotek, které uváděla cestovní kancelář na svém webu," popsal pan David Klesa.

Běžná praxe při výběru dovolené u cestovní kanceláře. Koukáme se na lokalitu, ubytování a vedle ceny nebo termínu proto rozhodují fotky. Hotel na nich vypadal čistě, moderně a útulně.

[chooze:article;value:572866]

"První jsme vstoupili do pokoje, který byl v nějaké vedlejší budově, kde tedy nás rozhodilo už jenom to, že je čtyřhvězdičkový hotel bez úložných prostor, věci jsme měli celý týden v kufrech. Jako šílenost! Další věc byla plechová vrzající postel. Tomu se ani nedá říct postel pro naše čtyřleté dítě, které nakonec stejně spalo mezi námi, a vlastně se za celý týden nevyspal nikdo," upozornil.

Ubytování by pan Klesa možná ještě oželel. Do Řecka s rodinou vycestoval hlavně kvůli moři. "My jsme si říkali, že nechceme na pláži kamínky. Že chceme krásnou písečnou pláž, kde se bude prohánět naše čtyřletá dcera. No, a právě u tohohle hotelu na fotkách cestovní kanceláře byla krásná písečná pláž," uvedl.

"Ta pláž tam prakticky nebyla. Z pláže zbylo jen kamenité torzo. Když jsme se ptali delegátky přímo na místě, tak nám řekla, že tam před časem byla velká bouře, která změnila charakter té pláže. Už jen to, že cestovka neaktualizuje fotky, mi přijde, že nás minimálně uvedla v omyl," zlobí se.

Advokát: Odškodnění mělo být vyšší

Podle pana Davida tak kancelář selhala na plné čáře a zájezd reklamoval už během pobytu. Za vrzající přistýlku a pláž mu cestovka dala celkem 3 800 korun.

"Tam to jinak šlo, sem tam nějaké špatné jídlo, to je asi všude. Nic takového bych asi nereklamoval, nicméně ta pláž nás zklamala hodně. My jsme chtěli trávit čas na pláži, což nešlo, takže jsme trávili ten čas u bazénu. Já jsem se ihned obrátil na právníka a v tuhle chvíli to řešíme s ním," doplnil.

[chooze:article;value:571826]

Podle právníka by měl mít pan David nárok na minimálně 15procentní kompenzaci, místo nynějších pěti procent. "Já se domnívám, že pokud byla inzerována široká písečná pláž a tato se na místě nenacházela, byl tam pouze úzký proužek naplaveného kamení s malým množstvím lehátek a slunečníků, tak došlo k uvedení klienta v omyl," upozornil advokát Jakub Keresteši.

Klient si na tu pláž stěžoval, my jsme to posoudili, navrhli jsme nějaké finanční vyrovnání. Pokud to klient bude chtít s námi řešit dál, tak my jsme vždy otevření nějakému dialogu tak, abychom ten případ pokud možno uzavřeli ke spokojenosti obou stran," reagoval mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk.

Cestovka změnila fotky po dvou letech

K bouři, která měla změnit charakter pláže, ale údajně došlo asi před dvěma lety. Docela dost času, aby cestovní kancelář změnila na svém webu nejen popisek, ale i fotografie pláže, kterou označovala za písečnou.

"Neřekl bych, že nabízíme zájezdy, které se neshodují s realitou. Samozřejmě u těch fotek může být trošku problém, zvlášť třeba u pláže, která se mění třeba i vlivem přírodních podmínek, vlivu odlivu a tak dále, může být třeba problém u těch fotek, ve kterém období jsou nafoceny," prohlásil Bezděk.

Asociace cestovních kanceláří říká, že fotografie jsou vždy pořizované v co nejlepším světle, měly by ale odpovídat skutečnosti. Vybavení hotelu i prostředí se může opotřebením časem měnit.

[chooze:article;value:571929]

"Zákon hovoří o tom, že klient má být správně informován o všem, co rozhoduje o jeho koupi toho zájezdu. To znamená, že v žádném případě nemůže být klamán nějakými zavádějícími fotografiemi," vysvětlila předsedkyně Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Chaloupková.

"My jsme na webu uváděli, že jde o písečnou pláž. I z těch fotek bylo znát, že se tam objevují kameny, je to způsobené přílivem a odlivem, ale my jsme tohle upravili na našich stránkách," řekl Bezděk.

Cestovní kancelář následně změnila popisek. Nabídka dovolené, která v úvodní fotce lákala na širokou pláž, se rázem změnila. A záběrů na pláž a moře výrazně ubylo.

[chooze:article;value:569683]

"Klienti se rozhodují podle nabídky cestovních kanceláří zejména právě na webových stránkách, tak by samozřejmě fotky ubytování a okolí měly odpovídat aktuálnímu stavu," myslí si Chaloupková.

Pokud máte podobnou zkušenost jako pan David, ozvěte se cestovní kanceláři. Požadujte nejen nápravu a kompenzaci, na kterou máte ze zákona nárok, ale upozorněte cestovní kancelář na to, že fotky, na které láká, nemusí být pravda. Uděláte tak dobrý skutek pro další cestující, kteří podobně jako vy vybírali na základě fotografií.

"Překvapivě letos je ta praxe docela široká v téhle oblasti, kdy cestovní kanceláře uvádí jinou pláž, než ve skutečnosti je, a na základě stížností klientů popisky mění. Pokud je cestovka v dané destinaci profesionálem a má v ní delegáta, tak by se to stávat nemělo," dodal Keresteši.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.