Exotická horečka se blíží k Česku. Je i u sousedů, zavádí povinnou karanténu

Virus, který přenáší komáři tygrovaní, se už objevil i ve Slovinsku, informoval web N1info. Tam hlásí tři případy, z nichž ani jeden nebyl přivezený ze zahraničí. Pacienti se tak museli nakazit v zemi.

Nejde navíc o jedinou evropskou zemi, kde se virus šíří. Hlásí jej Itálie, Rakousko, Maďarsko, Španělsko, Francie, Bulharsko, Německo, Rumunsko, ale i Srbsko, Albánie či Kosovo. 

[chooze:article;value:562786]

Před dvěma měsíci v Polsku zavedli povinnou 28denní karanténu pro turisty vracející se z Modeny a Pordenone, řeckých měst Larissa, Chalkidiki, Leukada, Soluň a španělské provincie Sevilla. Nařízení platí do konce roku.

V zemi zároveň hlásí pět případů nakažení horečkou dengue. Proto zavedli karanténu pro lidi vracející se z Argentiny, Egypta, francouzského Martiniku a Guadeloupe, Grenady, Jamajky, Malediv, Maroka, ostrovu Mauricius, Svaté Lucie, Singapuru, Srí Lanky a Spojených arabských emirátů. 

Horečkou se zabývá i Úřad veřejného zdravotnictví Slovenské republiky. Ten zkoumá tamní komáry a zjišťuje, kolik z nich virus přenáší. "Epidemiologové a vědci tak získávají důležité údaje a poznatky o tom, do jaké míry jsou komáři na Slovensku schopni přenášet tyto exotické viry na člověka," uvedl úřad na facebooku.

[chooze:article;value:467554]

​Exotické nemoci sleduje i český Státní zdravotní ústav (SZÚ). "Horečka dengue se v ČR vyskytuje ročně v desítkách případů, západonilská horečka naopak prakticky vůbec, loni ani letos není hlášen žádný případ," informovala TN.cz mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

Západonilská horečka je podobná té klasické a podle lékařů ji většina pacientů přejde bez povšimnutí. Příznaky často pociťují spíše starší lidé.

Jak se bránit proti exotickým nemocem? Panák slivovice nepomůže, tvrdí lékař (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.