Úřad hlásí výpadek několika důležitých léků. Budou nedostupné až do konce roku

SÚKL oznámil výpadek léků na svém webu. Většinou za to mohou výrobní či obchodní důvody. Často důležité léky, které momentálně v lékárnách nenajdete, můžete nahradit jinými značkami. Jindy ale nejsou nahraditelné.

Sertalin Mylan

Antidepresiva mají mít výpadek od listopadu až do 31. ledna příštího roku. Lidé, kteří léky potřebují, ale nemusí zoufat. Je lehce nahraditelný a lékárníci mají ještě dalších deset značek se stejným účinkem.

Venlafaxin Mylan

Do konce ledna nebude v lékárnách ani tento lék proti úzkosti. I ten je ale poměrně lehce nahraditelný a v lékárnách mají čtyři značky se stejným účinkem.

[chooze:article;value:572891]

Mirzaten

Od 1. října do 16. ledna příštího roku bude nedostupné i toto antidepresivum. To se dá nahradit čtyřmi značkami či lékem v jiné formě, například v rozpustných prášcích.

Phlogenzym

Nenahraditelný je ale tento lék určený na poúrazové a pooperační otoky a jako podpůrná léčba zánětlivých a revmatických onemocnění. Dodávky jsou přerušené do 2. ledna příštího roku.

Ciprinol

Lék používaný na léčbu bakteriálních infekcí má výpadek do 10. prosince. Nahraditelný je ale dvěma značkami, které nadále v lékárnách být mají.

[chooze:article;value:569296]

Topiramat Sandoz

Tato antiepileptika mají být nedostupná do 19. února příštího roku. Lékárníci mají ještě tři značky léků se stejnými účinky.

Tonarssa

Nedostupný bude od října do 10. ledna příštího roku i tento lék na vysoký tlak. Pro pacienty s touto chorobou jsou podle ústavu tři nahrazující léky. 

Rivaroxaban Glenmark

Do konce roku nebude dostupný ani tento lék na prevenci cévní mozkové příhody a systémové embolizace. I ten má ale tři alternativy, kterými se dá nahradit.

Válek: Lék se musí dostat do každé lékárny a ke každému pacientovi. Když ne, zasáhneme (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.