Počasí se dramaticky zhorší! Jihočeský kraj aktivuje nejvyšší stupně protipovodňových opatření

„Po jednání naší povodňové komise, která zasedala dnes večer, musím konstatovat, že bohužel došlo k poměrně zásadní změně předpovědi hydrometeorologického ústavu, který nám včera poskytoval čísla úplně jiná. Není to tak, že by měli špatná čísla, ale prostě dochází ke změně chování počasí," řekl večer po zasedání povodňové komise jihočeský hejtman Martin Kuba.

Doplnil, že hydrometeorologové předpokládají, že dešťové srážky budou mnohem větší, což řádově povede k mnohem většímu vzestupu hladin na řekách v Jihočeském kraji a zvýšení průtoků. „Chci, abychom na základě všech predikcí měli jistotu, že se na všech přehradách i rybnících a všude, kde je to možné, připravujeme i na špatné scénáře. O dalších krocích vás budu zase informovat," sdělil hejtman.

[chooze:article;value:573762]

Nová předpověď znamená téměř dvojnásobné zvýšení průtoku na Vltavě, což je podle jeho slov natolik razantní změna, že se komise rozhodla prostřednictvím zástupců jihočeských obcí s rozšířenou působností informovat všechny starosty v celém regionu, aby spustili nejvyšší stupně protipovodňové aktivity. V Českých Budějovicích a jiných městech v regionu, které jsou na to vybaveny, se začnou stavět protipovodňové hráze.

„K té změně došlo v průběhu dvanácti hodin. Když jste vystaveni z hodiny na hodinu číslům, která jsou někde až dvojnásobná, tak musíte reagovat poměrně rychle,“ upřesnil hejtman s tím, že v pátek ráno se podle modelů k dešti přidá silný vítr a sobota odpoledne a zejména sobota večer a noc ze soboty na neděli by měly být dobou, kdy se na jihočeských tocích začnou objevovat nejvyšší průtoky.

Jejich skutečný objem hejtman zatím nedokáže přesněji odhadnout. „Jaké budou, to v této chvíli nevíme, musíme se spolehnout na predikci Českého hydrometeorologického ústavu, ale nemůžeme si dovolit nic riskovat,“ řekl Kuba a doplnil, že i když situace dopadne z pohledu povodní dobře, tak pátek i sobota budou o kombinaci vydatného deště a hodně silného větru. "Chci požádat města, obce, spolky i vás všechny, pokud máte naplánované nějaké veřejné akce, abyste zvážili jejich pořádání. Ta kombinace deště a silného větru může být opravdu nebezpečná. Možná vše bude ok, ale buďte na sebe, prosím, víc opatrní," uzavřel hejtman Kuba.

Vodohospodáři upouštějí přehrady. Česko se chystá na povodně (9/2024):


Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.