Deště už dorazily do Česka, první řeka se rozvodnila. To nejhorší přijde o víkendu

Nad Českem se ve čtvrtek ráno objevily dešťové mraky a přinesly srážky na velkou část území, především do Čech a západní Moravy, odkud se postupně přesouvají na východ, jak uvádí portál Meteopress.

V noci se také začala rozvodňovat první řeka. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) hlásí zvýšenou hladinu řeky Brodečky v Otaslavicích na Prostějovsku. Ta je na prvním stupni povodňové aktivity, tedy povodňové bdělosti.

[chooze:article;value:573509]

​Extrémní přívalové deště ale mají teprve přijít. V současnosti se nad severem Jaderského moře formuje další srážkové pásmo, před kterým meteorologové z ČHMÚ ve středu varovali.

"Nejvyšší vzestupy s četným překročením třetího stupně povodňové aktivity předpokládáme až během soboty a neděle. V povodích, kde budou 24hodinové úhrny přesahovat hodnoty nad 120 milimetrů, předpokládáme i možnost výrazného překročení limitů pro třetí stupeň povodňové aktivity," uvedli meteorologové.

Rozvodnění řek a následné povodně by mohly být srovnatelné s těmi v letech 1997 a 2002, jak varovali členové vlády i vedení ČHMÚ na středeční tiskové konferenci. Města a hasiči se tak už na pohromu začali připravovat. Ještě ve středu začalo na některých tocích vypouštění přehrad, aby byla jejich hladina co nejnižší, a zvládly tak pojmout velké množství vody.

​​Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) navíc lidi upozornil, aby se připravili na nejhorší. V nejvíce zasažených oblastech dokonce požádal pořadatele akcí, aby je zrušili, a zároveň poradil lidem, aby si připravili evakuační zavazadla pro případ nouze.

Obavy z povodní mají i v sousedním Německu. Rozvodněného Labe se bojí zejména v Drážďanech, kde se ve středu zřítil most přes Labe. V řece nyní leží tři části mostu, podle portálu Bild se však odborníci bojí možnosti, že velká voda strhne další části velmi důležitého mostu.

Rakušan vyzývá: Připravte si zásoby pitné vody a evakuační zavazadla, zrušte akce:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.