Rusové zahájili protiúder v Kurské oblasti. Jde do tuhého, měli dobýt už několik vesnic

O novém postupu ruských jednotek v Kurské oblasti informoval ve středu ruský čečenský důstojník a zástupce velitele Hlavní vojenské politické správy Ozbrojených sil Ruské federace Apti Aronovič Alaudinov na telegramu. "Podařilo se Ukrajinskou armádu vyhnat z necelé desítky vesnic," napsal.

"Zaútočili jsme na vesnici Snagost, přeživší bojovníci hromadně uprchli. Zaútočili jsme ve Višněvce a vyhnali Ukrajince z osady," popsal. Další obce se mělo Rusům podařit získat pod kontrolu alespoň částečně. "Útočíme na Borok, Pogrebki a Martynovku," dodal důstojník.

[chooze:article;value:573179]

Jak reportuje web The Kyiv Independent, Ukrajina na tvrzení jinak nereagovala a není možné je ověřit. O situaci ale informují i ruští váleční blogeři. Rusové podle nich postupují v Korenevském okrese. Ukrajinská agentura DeepState rovněž píše o "přesunu obrněné kolony z Koreneva ke Snagostu" a "bojových akcích v oblasti".

Rusové měli zahájit útočné operace a převážet obrněná vozidla přes řeku Sejm a další menší řeky. Ukrajina se dříve zaměřovala právě na mosty a pontonové přechody přes řeku Sejm ve zjevné snaze odříznout ruské jednotky.

[chooze:article;value:570113]

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týden uvedl, že Ukrajina kontroluje více než 1 300 čtverečních kilometrů a přibližně stovku osad v Kurské oblasti. Ukrajinská armáda do oblasti vpadla začátkem srpna a zaznamenala významné územní zisky. Podle Zelenského mělo být cílem operace vytvoření nárazníkového pásma na hranicích.

Koncem srpna Rusové masivně útočili na Ukrajinu. Reakce na operaci v Kursku, říká analytik (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.