Prezident Biden obrací. Ukrajina bude moci tvrdě zaútočit na ruské území

Ukrajina se může dočkat volnější ruky ve válce s Ruskem. Americká vláda v čele s prezidentem Joem Bidenem zvažuje povolení pro Ukrajince, aby mohli využívat americké rakety dlouhého doletu. Jejich dosavadní využití totiž USA výrazně limituje.

Biden v úterý večer potvrdil, že o rozvolnění restrikcí pro Ukrajince jedná. "Pracujeme na tom," řekl podle agentury Reuters prezident. K uvolnění pravidel jej už dokonce otevřeně vyzvali někteří republikánští kongresmani.

[chooze:article;value:573396]

​Spojené státy v tuto chvíli povolují Ukrajincům používat zbraně, které jim poskytli, především k bojům na vlastním území. Navíc může ukrajinská armáda útočit na vojenské základny v blízkosti hranic. To však podle nich nestačí, protože na ruské jednotky nacházející se hlouběji v Rusku kvůli restrikcím nedosáhnou, připomíná portál BBC.

Američané se dlouhou dobu neodvažovali povolit užívaní svých zbraní na cíle na ruském území kvůli obavám z eskalace konfliktu. Zodpovědnost by totiž podle nich za ostřelování ruského území nesli dodavatelé zbraní.

Spojené státy společně s Velkou Británií, Francií a Německem navíc v úterý představily nový balík sankcí, který uvalily na Írán. Důvodem je podpora Ruska íránským režimem. Ten Rusku pomáhá především dodáváním dronů a raket používaných ve válce na Ukrajině.

Administrativa Joea Bidena je ta nejlepší, jakou si Ukrajinci mohou přát, řekl amerikanista Jiří Pondělíček (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.