Ostrov na Kanárech zasáhlo zemětřesení. Bylo nejsilnější za posledních 35 let

Kanárské ostrovy zasáhlo v úterý zemětřesení. Otřesy o síle 3,8 magnituda udeřily u třetího největšího ostrova Gran Canaria. Epicentrum se nacházelo jen pár kilometrů od severního pobřeží ostrova oblíbeného mezi turisty.

Jak uvádí španělský Národní geografický institut (IGN), zemětřesení začalo okolo 19:20 tamního času. Mělo se navíc jednat o nejsilnější zemětřesení na Kanárských ostrovech od roku 1989, kdy se tam v květnu třásla zem silou 5,5 magnituda.

[chooze:article;value:572445]

​Kanárské ostrovy jsou sopečného původu a nachází se v blízkosti podmořské sopky Volcán de Enmedio, tedy Prostřední vulkán. Podle IGN se země u Kanárských ostrovů otřese každoročně asi 500krát, přičemž jen zhruba 5 až 7 z těchto zemětřesení je silnější než 2,5 stupně magnituda. Hlavní zóna zemětřesení se nachází mezi ostrovy Gran Canaria a Tenerife.

Podle portálu Mirror pocítili zemětřesení ve 14 z 21 okrsků, které tvoří Kanárské ostrovy. Otřesy však naštěstí nebyly dostatečně silné na to, aby dokázaly poškodit budovy nebo někoho zranit. Žádné škody tak hlášené nejsou.

Japonsko zasáhly silné otřesy. Odborníci varovali před megazemětřesením (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.