Největší manévry za desítky let. Rusko a Čína demonstrují sílu, tvrdí analytik

Simulace bojových operací jako je ničení strategických cílů a sil potencionálního nepřítele, výsadky námořní pěchoty a obrana objektů a komunikací na moři. To vše vidí svět v podání ruského a čínského námořnictva.

"Je to zásadní demonstrace Ruska a Číny, že si nenechají diktovat od Spojených států a že jsou připraveny případně i k vojenské akci. Je to i snaha o vytváření si většího prostoru, větší mocenské sféry vůči zbytku světa," uvedl bezpečnostní analytik Daniel Koštoval.

Námořní operace se odehrávají na dvou oceánech a třech mořích. Ve Středomoří disponuje Rusko základnou v syrském přístavu Tartús. Do akce se má zapojit na 400 ruských plavidel včetně ponorek, 90 tisíc námořníků, 120 letadel a vrtulníků a sedm tisíc kusů vojenské techniky. K tomu ještě čínské lodě a letadla.  

[chooze:article;value:573483]

"Čína aspiruje na velmoc nebo supervelmoc číslo jedna. Pokud chce skutečně realizovat tuto svoji ambici, tak musí mít schopnost globální projekce síly, a to je možné pouze skrze námořnictvo. Ve Spojených státech se dneska odhaduje, že Čína má 200x větší schopnost stavět lodě a ponorky než Spojené státy," řekl Koštoval.

Putin prý přizval pozorovatele z celkem 15 zemí. O které státy se jedná, ale neupřesnil. "Spojené státy se svými agresivními kroky snaží získat vojenskou převahu, čímž narušují rovnováhu sil v asijsko-pacifickém regionu. Rusko musí být připraveno na jakýkoli vývoj situace," prohlásil ruský prezident.

Rozsáhlé námořní manévry budou podle Moskvy pokračovat až do začátku příštího týdne.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.